Free counter and web stats

sunnuntaina, tammikuuta 31, 2010

Yllättävä työkeikka

Olen aina ollut sitä mieltä, että papin työ on aika monipuolista. Tänään sain taas uuden aspektin käsitteeseen, kun jumalanpalveluksen jälkeen sain palvella aivan uudessa tehtävässä. Punnitsin seurakunnan vaa`alla ihmisiä, jotka halusivat osallistua Läskillä lukutaitoa -laihdutuskampanjaan. Täytyy sanoa, että tehtävä oli oikein mieluinen. Seurakuntalaiset eivät tulleet punnitukseen otsa rypyssä, vaan hymy huulilla. Kaikki olivat innoissaan hullunhauskasta ideasta!

Läskillä lukutaitoa -kampanjan taustalla on rikas yksityishenkilö, joka on luvannut lahjoittaa 15 euroa Nepalin opettajankoulutukseen jokaisesta suomalaisten laihduttamasta kilosta. Lahjoittaja on luvannut käyttää kampanjaan maksimissaan 10 miljoonaa euroa eli laihdutettavia kiloja kertyisi tällöin 666 667 kiloa. Jostain syystä Herra/Rouva X on halunnut kanavoida kampanjansa seurakuntien kautta, joiden tulee järjestää alkupunnitukset helmikuun loppuun mennessä ja loppupunnitukset toukokuun aikana. Seurakunnat järjestävät kampanjapunnituksia hyvin eri tavoin. Joissakin seurakunnissa tehdään yhteistyötä esim. terveydenhoitajien kanssa ja järjestetään muutamia punnituspäiviä, toisissa taas vaakaa pidetään esillä kirkkoherranviraston aukioloaikoina ja joissakin seurakunnissa järjestetään iltapunnituksia esim. vahtimestareiden johdolla.

Läskillä lukutaitoa -kampanja sopii mielestäni hyvin kevääseen, jolloin monet ihmiset suunnittelevat laihduttamista tai ainakin haaveilevat siitä. Kirkollisesti se osuu sopivasti paastonaikaan, jolloin seurakuntalaisia kehotetaan yleisesti elämään vähän yksinkertaisempaa elämää. Laihdutuskampanjan tarkoituksena ei ole ihannoida laihuutta eikä patistaa nälkäkuurille niitä, joilla siihen ei ole mitään tarvetta. Sääntöjen mukaan alipainon puolelle meneviä mittaustuloksia ei oteta edes huomioon. Sen sijaan ideana on kannustaa liikakilojen kanssa kamppailevia ihmisiä terveelliseen painonpudotukseen tavalla, josta hyötyy myös kaukainen lähimmäinen.

Kampanjan nimi Läskillä lukutaitoa on onnistunut, koska se naurattaa. Työpaikallamme meillä oli kaikilla hymy huulessa, kun työkaverimme esitteli meille kokouksessa ideaa. Erityisen hauskaa kaikkien mielestä oli ajatus siitä, että minä osallistuisin kampanjaan jättisuuren pallovatsani kanssa. Tänään tyydyin kuitenkin kiltisti punnitsemaan muita, koska raskauskilojen hyväksikäyttäminen voisi olla vähän fuskausta :). Niinpä menen huomenna kiltisti taas vaa´alle neuvolan tädin silmien alle. Ja toivon, että rikkalla lahjoittajalla riittää rahoja vielä uuteenkin läskikampanjaan. Minä voisin karistaa kilojani sitten ensi keväänä johonkin hyvään tarkoitukseen!


11 kommenttia:

Maria Puotiniemi kirjoitti...

Tuo on mielenkiintoinen kampanja kyllä. Saavatko normaalipainoiset osallistua? Mietin vaan tuota, että alipainoisten tuloksia ei noteerata, ilmeisesti kyse on tällöin loppupunnituksesta. Eikö kuitenkin ole vaarallista, jos turha laihduttaminen noteerataan vasta loppupunnituksessa? Tarkistetaanko alkupunnituksen yhteydessä sitä, onko ko. henkilö todella ylipainoinen?

Elina Koivisto kirjoitti...

Heippa pikkupappi! Kiitos kommentista!
Punnitsijoilla on käytössä taulukot, josta voi tarkistaa yhdessä painoindeksin. Minäkin kyselin yhdeltä osallistujalta painon perusteella, onko edes tarvetta laihdutukseen. Loppujen lopuksi olikin niin lyhyt ihminen, että terveyden kannalta oli ihan tarpeellista muutaman kilon pudotukseen. Vielä parempi tilanne on varmaan siellä, missä punnitsijoina toimivat terveydenalan ammattilaiset.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa Elina. Aika paljon tuo kampanja on esillä lehdissä. Mutta minulla jotenkin soi hälytyskellot. Jotain väärää siinä on, en vain osaa ihan tarkkaan sanoa mitä. Tunnen muutamia kovasti ylipainoisia ihmisiä ja jos hieman eläytyy heidän asemaansa, ei ole vaikea aavistaa sitä tuskaa ja häpeää jonka kohteeksi he joutuisivat. Seurakunnassa. Johon kaikki saavat tulla sellaisina kuin ovat.
Terveisin Virpi Erämaja

Anu kirjoitti...

Mietiskelin tuota Virpin kommenttia. Totta, totta... Ja kuitenkin asialla saadaan paljon hyvää aikaiseksi. Onkohan niin, kuten J.Mäki-Lohiluoma laulaa: "ei niin hyvää, ettei myös jotain pahaa, ei niin pahaa, ettei myös jotain hyvää". Aina siis jossain osuu - vaikka kuinka pyrkisimme kauniiseen ja hyvään lopputulokseen.

Elinan tekstissä minua hymyilytti suuresti Elinan puhuttelu pallovatsasta. Luulen, että se on nostattanut monelle punnitukseen tulevalle hymyn huulille. Olet tainnut olla juuri oikea henkilö olemaan punnituksessa läsnä. :)

Elina Koivisto kirjoitti...

Hei Virpi!

Kiitos kommentistasi! Kampanjaan osallistuminenhan on täysin vapaaehtoista enkä sen vuoksi ajattele, että se sinänsä aiheuttaisi tuskaa ylipainoisille. Toivon todella, että ketään ei tämän kampanjan nimissä millään tavoin painosteta laihduttamaan. Ainakin meidän punnitukset tapahtuivat sekä jumalanpalveluksen jälkeen että virastossa arkisin sen verran matalalla profiililla, ettei kukaan joudu millään tavalla silmätikuksi. Yritin olla punnitsijana mahdollisimman hienotunteinen, koska itsekin inhoan menemistä vaa`alle toisten nähden.

Ajattelisin optimistisesti, että hyvä tarkoitus voi auttaa liikapainon kanssa kamppailevia karistamaan kiloja. Tosi asiahan on se, että monet haluaisivat laihtua ihan terveydellisistä syistä, mutta laihduttaminen on todella vaativaa puuhaa. Iloa ja siunausta elämääsi!

Näin se on, Anu, ettei koskaan voi päästä 100% tulokseen. Se, mikä ilahduttaa toista, loukkaa toista. Kuitenkin mielestäni on tärkeää, että ihmiset uskaltavat toimia näkynsä mukaisesti.

Se on kyllä totta, että olin juuri sopiva punnitsija pallovatsoinenei. Ja huom! komea näky iki-ihanassa, suuresti inhoamassani Vuokko-papinasussa :)

Anu kirjoitti...

:D Voihan Vuokko!

Tiina Tee. kirjoitti...

Mä mietin tätä samaa juttua ja Vantaan Laurissa sitä pohdittiin myös... Mun mielestä jokainen on varmasti Jumalan silmissä kaunis - myös kaikki ylipainoiset! Mutta ylipaino on tosiaan myös haitaksi terveydelle - siis ihmiselle ihan itselleen...Ja minusta on hienoa, että voidaan jollakin tavoin voidaan motivoida ihmisiä pitämään parempaa huolta terveydestään.

Elina Koivisto kirjoitti...

Hei Tiina ja tervetuloa kommentoimaan blogiani! Kiitos hyvästä kommenteistasi! Sanoitit hyvin ajatuksiani.

pau kirjoitti...

Osuva ajatus tuo, että kun kumarrat jollekin, pyllistät toiselle, eri sanoin kerrottuna.
Jopa jonkun olemus saattaa ärsyttää, vaikka ärsyyntynyt ei tietäisi syytä.
Eräs rouva kertoi, että työkaveri oli kehunut juuri, kuinka hän on mitoissaan. Antoi ymmärtää, että kyseinen rouva ei ole.
Seuraavan päivänä työkaveri oli ehdottanut, mentäisiinkö yhdessä kyseiseen läski-kampanjaan.
Olisi mukavaa, jos ne, joiden on helppo laihduttaa, tekisivät sen meidän puolesta, jotka emme siihen kykene!

Tällaisia sekalaisia ajatuksia vain!
Hyvää siunattua päivää, iloa ja valoa. Jeesus rakastaa altista sydäntä, ja läskejä ei lasketa. Kiitos Jumalalle siitä :D

jk. Hyvä kampanja mielestäni, joka tapauksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Sulla on aivan ihana blogi! Löysin tän aikoja sitten vahingossa, kun googletin jotain Raamatun kohtaa ja se olikin sulla täällä. :-) Siitä asti oon lueskellut. Siunausta ja onnea tulevasta vauvasta! :-)

Elina Koivisto kirjoitti...

Kiitoksia paljon kommenteista, Pau ja anonyymi!