Free counter and web stats

maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Sinä saastutit minut!

Seurakuntamme alueella asuu melko paljon islaminuskoisia. Eräässä päiväkodissa vieraillessani on ollut hauska kuunnella lasten toimintaa laulu- ja hartaushetken lähestyessä. Muslimilapset ovat hyvin tietoisia omasta uskonnostaan. Niinpä he sanovat toisilleen: "Sinun pitää tulla nyt tänne. Sinä olet muslimi."

Hienolta on tuntunut se, että olen ollut tervetullut kyseiseen päiväkotiin, jossa suuri osa lapsista on islaminuskoisia. Päiväkodissa on ymmärretty monikulttuurisuus oikealla tavalla. Se ei ole este hartaushetkille, koska toisenuskoisille lapsille järjestetään sinä aikana muuta ohjelmaa. Päiväkodissa vaikuttaa olevan rakkaudellinen ja kunnoittava suhtautuminen erilaisista taustoista tulevia lapsia kohtaan.

Menin jokunen viikko sitten erääseen alueemme leikkipuistoon pitämään lauluhetkeä. Tulin paikalle hyvissä ajoin. Niinpä leikkipuiston yhdyshenkilö meni vielä soittamaan tärkeän puhelun, ja jäin odottelemaan yksikseni eteiseen. Hetken päästä ovesta tuli yksi työntekijöistä tai ehkä harjoittelija. Ojensin hänelle käteni ja kättelimme. Miehen reaktio oli hieman yllättävä: "Sinä saastutit minut." En ollut ihan varma, kuulinko oikein, ja näytin kysyvältä. Silloin mies jatkoi: "Sinä saastutit minut. Minä olen muslimi, en saa kätellä vieraita naisia." En saanut tilantessa oikein sanaa suustani, mutta mies ei jäänyt sanattomaksi. Hän kiirehti heti huoneen toiseen nurkkaan ja haki minulle esitteen "Islam Suomessa". Sitten hän jätti minut rauhaan ja lähti hakemaan kahvia.

Minä jäin lukemaan hämmentyneenä esitettä, joka muistutti kovasti kristillisiä traktaatteja. Islaminusko esiteltiin esitteessä hyvin positiivisesti. Naisen asemaa pidettiin islaminuskossa parempana kuin länsimaisissa kulttuureissa. "Alistaako islam naisia?" -otsikon alla kerrottiin siitä, miten länsimaissa naiset kärsivät suurista henkisistä paineista joutuessaan kilpailemaan miesten kanssa työelämässä. Naisten kärsimystä lisää se, että he joutuvat kilpailemaan keskenään miesten huomiosta mm. paljastamalla vartaloaan. "Islam tarjoaa ratkaisun sille miesten ja naisten välistä suhdetta koskevalle kysymykselle, jonka länsimainen yhteiskunta kohtaa", julistettiin esitteessä. Siinä kerrottiin myös hyvin selkeästi syistä, miksi Jeesus ei ole Jumalan "Poika".

Muslimimiehen kohtaamisesta ei jäänyt minulle kovinkaan hyvä maku. En kerta kaikkiaan voi ymmärtää, miksi hän kätteli minua, kun se oli hänelle saastuttavaa. Hän olisi voinut jättää kättelemättä ja kertoa syyn kohteliaasti. Se ei olisi loukannut minua ollenkaan! Mietin myös sitä, tervehtiikö hän samalla tavalla kaikkia leikkipuistoon tulevia naisia. Valittelu siitä, että tuli saastutetuksi, ei ole ehkä paras mahdollinen tapa tervehtiä uusia asiakkaita, joista suurin osa on nuoria naisia.

Kohtaamisen jälkeen pidin lauluhetken hyvillä mielin. En yhtään ujostellut laulaa tavallisten Frööbelin palikka -laulujen rinnalla kristillisiä laululeikkejä Pienenpienestä leppäkertusta, Jumalan kämmenestä ja myrskystä. Kyllä kristityiksi kastetuilla lapsilla on oikeus kuulla siitä Jumalasta, jonka yhteyteen heidät on otettu. Jos kynnys kirkkoon tai seurakunnan toimintaan on liian korkea vanhemmille, täytyy mennä tapaamaan lapsia sinne, missä he ovat. On huolestuttavaa, jos kristityt lapset eivät saa mitään opetusta omasta uskostaan, kun taas muslimilapsilla on hyvin selkeä identiteetti.

Miehen kohtaaminen oli minulle erittäin opettavainen. En ole koskaan harrastanut Raamatulla päähänlyömistä, ja vielä vähemmän aion harrastaa sitä tästä lähtien. Rakkaus, hienotunteisuus ja ihmisen kunnioittaminen ovat avainsanoja silloin, kun kohdataan sekä jo kristityksi kastettua että toisenuskoista evankeliumin sanomalla. Yläpuolelle asettuminen tai traktaatin lyöminen käteen ilman aitoa ihmisen kohtaamista eivät tuota hyvää satoa. Niistä jää vain paha maku! Sen sijaan kulkiessamme avoimin silmin ja rukoillen Jumala voi avata ovia hengellisiin keskusteluihin ja viedä niiden ihmisten luo, jotka kaipaavat Jumalan rakkautta ja apua elämäänsä.

Jeesus on loistava esimerkki siitä, miten meidän tulisi kohdata lähimmäisemme: ei tuomiten, vaan rakastaen. Jumalan Pojalla oli varaa syödä syntisten kanssa ja jutella kahdestaan ns. huonon naisen kanssa. Hänellä oli myös selkeä mielipide siitä, mikä on saastuttavaa: "Kuulkaa kaikki minua ja ymmärtäkä. Ei ihmistä voi saastuttaa mikään, mikä tulee häneen ulkoapäin. Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee hänen sisältään ulos. -- Juuri ihmisen sisältä, sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, ja niiden mukana siveettömyys, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, vilppi, irstaus, pahansuopuus, herjaus, ylpeys ja uhmamieli. Kaikki tämä paha tulee ihmisen sisältä ja saastuttaa hänet." (Mark. 7:15, 21-23)

PS. Olisittepa nähneet työtovereideni ilmeet, kun kerroin työpaikalle palatessani ehtineeni jo sinä päivänä saastuttaa yhden miehen!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika mielenkiintoista ja toisaalta vakavaa. Mahtaako ko. mies tervehtiä kaikkia kohtaamiaan naisia kädestä, saadakseen lausua nuo paljon puhuvat sanat: "Sinä saastutit minut." ja sitten ikäänkuin sen varjolla hakea traktaatin ja levittää islam-propagandaa?
Kuinka tällainen on mahdollista kunnallisessa leikkipuistossa? vai oliko kyseessä yksityinen leikkipuisto?
Emmehän jaa leikkipuistoissa kristillisiäkään traktaatteja lasten vanhemmille tai vierailijoille!!
Opri

Anonyymi kirjoitti...

Oprin kommentti on tärkeä. Mikä oli miehen perimmäinen tarkoitus?

Hän tietää olevansa suomalaisessa leikkipuistossa, jossa suomalaiset naiset ovat ne aikuiset, joita hän kohtaa ja mahdollisesti myös musliminaiset tai miehet.

Olen kerran törmännyt juutalaiseen mieheen, joka ei kätellyt minua eikä puhunut minulle, naispastorille mitään. Hän oli erään tilaisuuden eka vieras ja istui sohvalla ja minä pantapaidassa häntä kohteliaasti kättelemään, mutta olinkin vain ilmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Elina :) Hyviä ajatuksia.