Saarna Matinlompolon sukujuhlien jumalanpalveluksessa 18.7.2009
”Kuas sie olet? tai Kenes tyär sie olet?” on aika yleinen kysymys tällaisissa suurissa sukujuhlissa. Sukunimen tai tyttönimen sekä vanhempien nimien kertominen auttavat sijoittamaan uuden tuttavan oikeaan lokeroon. On mukavampi porista, jos voi tuntea, että on jotakin yhteistä. Yhdessä voidaan miettiä, mitä sukua ollaan tai etsiä yhteisiä tuttuja. Sukunimi kertoo juurista, siitä, mistä olen kotoisin ja mistä olen ammentanut elämäni perusarvot ja keiden ihmisten parissa olen saanut varttua elämäni ehkäpä tärkeimmät vuodet, lapsuuden ja nuoruuden.
Tämän päivän evankeliumitekstissä lueteltiin liuta nimiä. Nimet eivät olleet mistä tahansa sukukirjasta, vaan siinä lueteltiin Jeesuksen valitsemien opetuslasten nimet. 12 opetuslasten eli apostolin valinta on kerrottu myös kahdessa muussa evankeliumissa. Luukkaan evankeliumissa on kerrottu, mitä Jeesus teki ennen valinnan suorittamista. Hän vietti yön yksinäisyydessä vuorella ja rukoili koko yön Jumalaa. Matteuksen evankeliumissa puolestaan kerrotaan enemmän opetuslapsille annetuista tehtävistä. Heidän tehtäväkseen tuli paitsi julistaa ilosanomaa Jeesuksesta ja karkottaa pahoja henkiä myös parantaa kaikkia tauteja ja vaivoja.
Raamatussa ei kerrota kovinkaan paljon opetuslapsista. Jeesuksen kolme lähintä opetuslasta, Pietari, Johannes ja Jaakob, vilahtelevat aina välillä kertomuksissa, mutta osa opetuslapsijoukosta on jäänyt melko tuntemattomiksi. Jopa niin tuntemattomiksi, että eri evankeliumeissa heillä on eri nimikin, kun jälkipolvet eivät ole ihan tarkkaan muistaneet, millä nimellä heitä on kutsuttu. Kaikki sukututkimusta tehneet varmaan tietävät sen, ettei oikeiden nimien löytäminen ole aina niin helppoa.
Nimen antaminen ei ole aina kovin helppoa. Nimet kantavat mukanaan monenlaisia mielikuvia ja painolasteja. Pienen vauvan vanhemmat pohtivat monesti vielä kastekeskustelussa ja välillä vielä kastepäivän aamunakin, minkä nimen he valitsisivat. ”Nimi on enne”, sanoo vanha sanonta. Entä jos lapsemme ei olekaan yhtään sellainen, mitä nimi antaa olettaa? Sukunimenkin tai tiettyyn sukuun kuulumisen voidaan ajatella olevan eräänlainen enne. Kaikki meidän sukuun kuuluvat osaavat laulaa, voidaan todeta jossain suvussa. Toisessa suvussa taas iskostetaan lasten mieleen jo pienestä pitäen, miten meidän suvussa ei ole matikka- tai kielipäätä tai jotain muuta ominaisuutta. Pienissä kylissä tiettyyn sukuun kuuluva jäsen voidaan lokeroida koulussakin ja muussa yhteisössä tietynlaiseksi pelkästään sen perusteella, mihin sukuun kuuluu.
Tekstissä, jossa Jeesus valitsee opetuslapsia tulee esille se, miten Jeesus ei rajoita ihmisiä tiettyyn muottiin. Hän antoi opetuslapsilleen uusia nimiä heidän luonteidensa mukaisesti. Kalastaja Simonista tuli apostoli Pietari. Jeesus antoi Simonille kalliota merkitsevän nimen, vaikka hän varmasti tiesi, miten Simon Pietari tulisi pettämään hänet. Johannekselle ja Jaakobille hän antoi nimeksi Ukkosenjylinän pojat. Sekin on mielestäni osoitus siitä, miten Jeesuksen seuraan kelpasivat monenlaiset persoonat: yhtä hyvin räväkät ja kovaääniset kuin myös hiljaiset ja syrjemmässä viihtyvät. Siitä voisi kertoa se, ettei joistakin opetuslapsista ole ollut mitään erikoisempaa kerrottavaa, vaikka he kulkivat noin kolme vuotta Jeesuksen seurassa.
Jeesus ei jättänyt opetuslapseksi kutsumista vain yhteen kertaan noin kaksituhatta vuotta sitten. Samalla tavalla Jeesus on kutsunut meidät opetuslapsikseen kasteessa, jossa meistä on tullut Jumalan lapsia. Silloin pappi on piirtänyt meihin Jeesuksen merkin sekä sanonut sanat: ”Ota pyhä ristinmerkki otsaasi ja rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu ja ylösnoussut Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen."
Syntymässä meistä tuli perheen ja suvun jäseniä. Me kuulumme sukuun, vaikka me välillä häpeäisimmekin juuriamme tai jopa kieltäisimme sukumme. Samalla tavalla kasteessa meistä on tullut Jumalan perheen jäseniä ja taivaan perillisiä. Voi olla, että olet matkan varrella kieltänyt Jeesuksen niin kuin Pietari teki tai ehkä olet väheksynyt kasteessa saamaasi perintöosaasi. Taivaallinen perintösi lupaa sinulle, että kasteen perusteella sinulle on varattuna paikka taivaassa Jumalan luona uskoessasi Jeesukseen.
Parhaat vanhemmat ovat sellaisia, jotka ottavat lapsensa avosyliin vastaan silloinkin, kun tämä on pilannut koko perheen maineen tai ollut ilkeä vanhemmilleen. Jumalan rakkaus on kuitenkin vielä paljon suurempaa kuin parhaimpienkaan vanhempien rakkaus. Päivän epistolatekstissä kerrottiin Saulin kääntymisestä. Saul oli kristittyjen ja Jeesuksen pahin vihollinen, joka vainosi kristittyjä ja oli mukana päättämässä heidän surmaamisestaan. Kuitenkin Jumala rakasti myös Saulia ja tahtoi antaa hänelle uuden elämän. Jumala pysäytti hänet totaalisesti Damaskoksen tiellä antaessaan valtavan valoilmestyksen ja puhuessaan ääneen. ”Saul, Saul, miksi vainoat minua? Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat. Olen valinnut sinut palvelijakseni ja todistajakseni, kertomaan siitä, mitä nyt olet nähnyt ja mitä vielä olet näkevä, kun sinulle ilmestyn.”
Saul kastettiin Jeesuksen opetuslapseksi, Jeesuksen vainoaja sai uuden nimen, Paavali. Hänen menneisyytensä kulki koko loppuelämän Paavalin nimen mukana. Nimi Paulus tarkoittaa nöyrää tai pientä. Paavali tunsi itsensä vähäisimmäksi Jumalan lähettilääksi, koska hän oli aikaisemmin vainonnut Jeesukseen uskovia. Kuitenkin Paavalista tuli ehkäpä kaikkein vaikuttavin kristitty koko kristinuskon historiassa.
Tänään Jeesus kutsuu meistä jokaista taas kerran seuraamaan häntä. Jeesuksen kutsun edessä meidän ei tarvitse vähätellä itseämme eikä ajatella, ettemme sopisi joukkoon mukaan. Jeesuksen seuraan kelpaavat ihan kaikenlaiset ihmiset. Meidän ei tarvitse pelätä edes sitä, että joutuisimme johonkin sellaiseen uskovan ihmisen muottiin, joka kiristää, puristaa ja tuntuu ahdistavalta. Sen sijaan Jeesus kutsuu sinua seuraansa juuri sellaisena kuin olet. Sinä saat uskoa siihen, että hän on kuollut ristillä juuri sinun vuoksesi. Hän tahtoo antaa syntisi anteeksi ja vapauttaa sinut taakoista.
Kastekäskyssä Jeesus on luvannut, että hän on sinun kanssasi kaikki päivät maailman loppuun asti. Jeesus kulki opetuslasten kanssa kolme vuotta ja opetti heitä. Samalla tavalla Pyhä Henki opettaa sinua, kun luet Raamattua ja kuuntelet Jumalan ääntä elämässäsi. Jeesus tahtoo myös kohdata sinut aivan konkreettisesti ehtoollispöydässä, jossa saat ottaa vastaan Hänen ruumiinsa ja verensä.
Eräässä mietelmässä sanotaan: ”Ystävä on se, joka tietää sinusta kaiken, mutta rakastaa sinua silti.” Johanneksen evankeliumissa Jeesus sanoi, ettei hän enää sano opetuslapsia palvelijoiksi vaan ystäviksi. Jeesus tahtoo olla sinun paras ystäväsi, jolle voit kertoa kaikki asiasi. Hän on kiinnostunut juuri sinun elämästäsi. Rukouksessa voit kertoa hänelle unelmistasi, peloistasi, ilon- ja huolenaiheistasi. Jeesus kutsuu sinua olemaan hänen seuraajansa myös niiden ihmisten seurassa, joiden kanssa elät elämääsi. Voisiko sinusta tulla Jeesuksen opetuslapsi, jonka seurassa oleminen on kuin pala taivasta? Voisiko sinusta tulla Jeesuksen seuraaja, jonka rukoukset saavat ihmeitä aikaan muiden ihmisten elämässä? Voisiko sinusta tulla Jeesuksen lähettiläs, joka rohkeasti todistaa Jumalan rakkaudesta myös siellä, missä se ei ole helppoa?
Omassa voimassamme meistä kenestäkään ei ole tällaiseen tehtävään. Kuitenkin silloin kun Jumalan rakkaus saa muuttaa ihmisen sydäntä, voi tapahtua suuria ihmeitä.
perjantaina, heinäkuuta 17, 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Olipa hienosti rakennettu saarna, mainio tuo linkki evankeliumitekstin ja sukujuhlien ja nimien merkityksen välillä. Pitänee lukea uudemman kerran paremmalla ajalla. Tämä sopisi rippikoululaisillekin, oli sopivan konkreettista.
Kiitoksia paljon! Arvostan kovasti palautettasi :). Ajattelemani kohdeyleisö oli juuri sellaista tavallista kansaa.
Lähetä kommentti