Free counter and web stats

torstaina, marraskuuta 29, 2012

Joulutunnelmaa Paavalinkirkosta ihan kaikille


Facebook-ystäväni oli kansalaisopiston englannin keskusteluryhmässä jutellut joulusta ja jouluvalmisteluista Kiinasta lähtöisin olevan vierustoverinsa kanssa. Suomessa pitkään asunut kiinatar ei ollut aiemmin kuullut, että joulua juhlitaan Jeesuksen syntymän johdosta. Luulen, ettei hän ole ainoa tietämätön. Monet lapset mieltävät joulun enemmän joulupukin ja tonttujen kuin Jeesuksen ja enkeleiden juhlaksi. Ehkä kaikki Suomessa asuvat lapset eivät ole edes kuulleet Jeesuksen syntymästä, koska joulunvietosta on haluttu karsia joissakin päiväkodeissa ja kouluissa kaikki kristillinen aines. Yhteiskunnan muuttuessa yhtä monikulttuurisemmaksi on tärkeää, että kastettujen  lasten vanhemmat, isovanhemmat ja kummit antavat lapsille mahdollisuuden tutustua myös joulun kristillisiin perinteisiin ja sanomaan joulupukin ja tonttujen lisäksi. Joululaulut, jouluevankeliumin lukeminen, kristilliset joulukoristeet tai lapsille suunnatut joulukirjat välittävät kodissa joulun perinteitä sukupolvelta toiselle.
Muistan omasta lapsuudessani joulukirkon ihanan tunnelman. Tuntui hyvältä olla kirkossa, vaikka yleensä nukahdinkin kesken joulusaarnan isosiskon olkaa vasten. Lapsi- ja perhetyön pappina tavoitteenani on välittää tämän ajan lapsille samaa ihanaa tunnelmaa, jota itse koin lapsuuteni jouluina. Pyrimme kuitenkin taitavien työkavereideni kanssa suunnittelemaan joulunajan tapahtumat niin, etteivät lapset malta nukahtaa kesken kirkkohetken. Emme pidä pitkiä puheita emmekä saarnoja, vaan sekä perheiden kauneimmissa joululauluissa että lasten jouluaaton hartaudessa joulun sanoma tulee joulukuvaelman muodossa. Paavalinkirkon suloinen aasi, kirkkohetkissä  esiintyvät lapset, joulukuusi ja joululaulut pitävät lasten mielenkiinnon hereillä. Pienimmät voivat ottaa kirkkohetken ajaksi aasin selästä lelupussin tai pehmolelun.

Muistan kotikirkostani tilanteen, joka meinasi pilata joulukirkon ihanan tunnelman. Ehkä viisivuotias poika istui edessäni isänsä sylissä minun mielestäni melko rauhallisesti ja hyvin. Isä oli kuitenkin jostain syystä hyvin stressaantunut: hän valitti ja moitti kovaäänisesti lapsen huonoa käytöstä. Lapsen käytös ei häirinnyt minua ollenkaan, kun taas isän asenne tuntui pahalta ja epäreilulta. Neljän lapsen äitinä tiedän, että  lasten kanssa on välillä rasittavaa olla sellaisissa paikoissa, joissa lapset voivat häiritä käytöksellään muita ihmisiä. Sen vuoksi me järjestämme lapsiperheille omia tilaisuuksia, joissa vanhempien tai muiden läheisten ei tarvitse jännittää lasten käyttäytymistä. Jeesus asetti lapsen aikuisten esikuvaksi. Sen vuoksi lapset saavat olla lapsia erityisesti kirkossa.

Muistan ilolla ja lämmöllä niitä joulunajan tilaisuuksia, joihin olen saanut osallistua aivan yksin tai ystävän kanssa. Paavalinkirkossa järjestetään valtavasti tilaisuuksia, jossa eri elämäntilanteissa olevat aikuiset saavat nauttia rauhassa joulun tunnelmasta ja sanomasta. Olet todella tervetullut konsertteihin, perinteisiin tai popahtaviin kauneimpiin joululauluihin sekä joulukirkkoihin ja joulunajan messsuihin.

Joulun sanoma on enkelien iloinen uutinen: ”Älkää pelätkö, teille on syntynyt Vapahtaja. Hän on                                         Kristus, Herra.” Jumala kuiskaa pelkojen, ikävän, surun tai syksyisen pimeyden keskelle: ”Ei hätää, minä olen tässä!” Jumala ei koskaan hylkää ihmistä, joka tahtoo olla yhteydessä häneen. Jumala ei ole kuitenkaan läsnä vain vaikeuksien ja surun keskellä, vaan hän on kanssamme joka päivä ja tahtoo antaa elämäämme iloa ja valoa. 
Elina Koivisto, Paavalin seurakunnan lapsi- ja perhetyön pappi

Joulu on taas, riemuitkaa nyt
Lapsi on meille tänä yönä syntynyt
Tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankiloistaan
Uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton
Joulu on taas, kulkuset soi. Jossakin äiti lasta seimeen kapaloi.
Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus Herraksi sen
Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.

Pekka Simojoki: Tulkoon joulu

Kirjoitus Hermanni-Vallila -lehdessä 




Ei kommentteja: