Free counter and web stats

tiistaina, helmikuuta 05, 2008

Rakkauden tuskaa

Olen lueskellut Arno Kotron "Ilman sinun rakkauttasi" -kirjaa antaumuksella. Olen ihaillut loistavaa sanakäyttöä, oivaltavaa ajankuvausta ja ihmetellyt, voiko joidenkin parisuhde olla noin kamala. Onko todella olemassa tuollaista rakkautta, joka on lievästi ilmaistuna raastavaa? Niin, vai voiko sitä kutsua edes rakkaudeksi? Enemmänkin on kyse valtapelistä, kohtuuttomista vaatimuksista, itsekkyydestä ja kypsymättömyydestä.


me rakkauden partitiivit
murto-osina yhdessä

väsyksiin asti puhut siitä

kuinka sinua aina
on kohdeltu
kohtuuttomasti

kuin varmemmaksi vakuudeksi tirautat
vähän suolavettä

minä ymmärsin

että niin kuin et koskaan ole tuntenut
että sinä voisit riittää kellekään

minun rakkauteni ei koskaan

voisi riittää sinulleTämän ajan rakkaustarinat ovat harvinaisen lohduttomia. Suhteita syntyy ja kuolee nopeammin kuin sieniä sateella. Jostain luin hyvän määritelmän siitä, mitä nainen ja mies suhteelta perimmiltään kaipoaavat. Mies tarvitsee kunnioitusta ja nainen turvallisuutta. Ja eivätkö nämä ole juuri sellasia asioita, joita aikamme parisuhteet eivät tarjoa. Monet miehet eivät suostu menemään edes naimisiin tyttöystäviensä ja avovaimojensa kanssa, vaikka naiset sitä pyytäisivät ja rukoilisivat. Miehen kunnioitus on taas ollutta ja mennyttä niinkuin Arno Kotron ajatelmat osuvasti kuvaavat. Ja kuitenkin, mitä muuta me nykyajan naiset ja miehet kaipaisimme yhtä kiihkeästi kuin onnellista parisuhdetta. Emme mitään.

Ennen vihkimisiä keskustelen vihkiparin kanssa melko perusteellisesti rakkaudesta ja avioliitosta. Silloin minulla on tapana puhua viidesta rakkauden kielestä, joiden avulla voi osoittaa puolisolleen välittämistä. Kauniit sanat ja kohteliaisuudet, yhdessätekeminen, toisen palveleminen, fyysinen läheisyys ja lahjat ovat kieliä, joiden avulla kerromme "Olet rakas ja tärkeä!" Haasteena on löytää juuri ne kielet ja tavat, joita puolisomme ymmärtää ja arvostaa.

Toisena tärkeänä asiana tuon esille sen, miten Jumala voi auttaa meitä onnellisen parisuhteen luomisessa. Kannattaa pyytää apua Häneltä, joka on itse Rakkaus. Rukous avioliiton ja oman rakkaan puolesta voivat saada ihmeitä aikaan. Rukouksessa olen paljaana Jumalan edessä. Hänen edessään voin nähdä paremmin myös oman heikkouteni ja epätäydellisyyteni. Silloin minun on helpompi oppia armahtamaan myös puolisoani. Rukous vaikuttaa ihan varmasti myös suoraan puolisoomme. Jumala kuulee välillä suorastaan pelottavan hyvin rukouksemme.

Vihkipuheessa yleensä mainitsen siitä, miten häälahjaksi saatua Raamattua ei ole tarkoitus laittaa pölyyntymään kirjahyllyyn. Se on loistava opas onnelliseen perhe-elämään vielä 2000-luvullakin. Raamatun kuvaus miehen ja naisen välisestä rakkaudesta on ainakin paljon valoisampi kuin Kotron. Näiden lainausten jälkeen kukaan ei varmaankaan väitä Raamatun olevan seksuaalikielteinen kirja. Häveliäisenä ihmisenä valitsin vain asiallisia kohtia. Kannattaa lukea Laulujen laulu kokonaan omasta Raamatusta. Melkoisen eroottista tekstiä.


Miten kaunis oletkaan, kalleimpani,
miten kaunis on katseesi!
Rakkaani, kihlattuni, olet vienyt sydämeni!
Yhdellä silmäyksellä sinä sen veit,
yhdellä kaulanauhasi helmellä.
Miten ihanaa on sinun rakkautesi,
rakkaani, valittuni!


Suudelkoon hän minua, antakoon suudelmiaan!
Ihanampaa kuin viini on sinun rakkautesi,
ihana on voiteittesi tuoksu!
Sinun nimesikin tiukkuu parhainta öljyä,
siksi neidot sinua rakastavat.
Ota minua kädestä, juostaan!
Vie minut taloosi kuningas,
vie minut huoneeseesi.
Tule, iloitaan ja riemuitaan!
Rakkautesi on ihanampaa kuin viini.

Rakkaani, valittuni!
Sinä olet suljettu puutarha,
lukittu tarha, sinetöity lähde,
paratiisi, jonka purojen äärellä
kasvaa granaattiomenoita,
monia maukkaita hedelmiä,
hennaa ja nardusta,
nardusta ha sahramia,
kanelia ja mausteruokoa
ja suitsukepuita,
mirhaa ja aaloeta,
kaikkein parasta balsamia.

Minä avasin armaalleni,
mutta hän oli mennyt.
Olin tuskaani kuolla - hän oli poissa!
Minä etsin häntä, mutta en löytänyt,
minä kutsuin häntä, mutta hän ei vastannut.
Jerusalemin tytöt, minä vannotan teitä:
Jos löydätte hänet, jota rakastan,
mitä sanotte hänelle?
Sanokaa: olen rakkaudesta sairas!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä on yllättävän lyhyeltä ajalta kirjoituksia. En ole ehtinyt käydä täällä hetkeen.