Free counter and web stats

sunnuntaina, lokakuuta 29, 2006

Small talkin ammattilaiset

Aina silloin tällöin ihmiset toteavat ihmetellen: "Sinun kanssasihan voi puhua, vaikka olet pappi." Yleensä hymähdän toteamukselle ja vaihdan puheenaihetta. Kuitenkin näkemys on mielestäni melko kummallinen; onhan papintyö ihmissuhdetyötä parhaimmillaan.

Yhden viikon aikana kohtaan valtavan määrän eri-ikäisiä ihmisiä. Jututan lapsia päiväkodissa tai kastekodissa, keskustelen vanhusten kanssa syntymäpäiväjuhlissa tai piireissä, puhun syvällisiä toimituskeskusteluissa ja small talkia erilaisilla kakkukahveilla. Pappina saan olla mukana hyvin erilaisten ihmisten elämässä. Kerran luennoin parillekymmenelle vanhalle hienolle herralle, joista monet olivat entisiä professoreita. Miehillä oli luennon jälkeen kasa hyviä vihjeitä, miten voisin kehittyä luennoimisessa...Toisinaan taas ei voi kuin rukoilla sitä, että Jumala koskettaisi perhettä tai sukua, jossa on niin paljon pahoinvointia.

Piispa Simo Peura kirjoitti Kotimaa-lehdessä piispantarkastuksiin liittyen siitä, miten tärkeää on se, että piispa ja pappi jaksavat kuunnella ihmisiä. Ehkä vaarana onkin se, että me papit tulemme niin innokkaiksi puhujiksi, ettei meillä ole enää aikaa kuunnella. Miten sitä isoskoulutuksessa opetettiinkaan aasista? Kaksi suurta korvaa ja yksi turpa!
Elina

Ei kommentteja: