Free counter and web stats

maanantaina, marraskuuta 03, 2008

Kehu lapsi päivässä!

Tänään tapahtui taas yksi vahdinvaihto. Päiväkerhotätinä toiminut teologianopiskelija aloitti taas gradun vääntämisen täysillä ja luovutti rakkaaksi tulleet kerholaiset toiselle teologitytölle. "Nassikat" ovat varmasti taas hyvässä turvassa, koska kerhotäti jätti seuraajalleen tarkat ohjeet siitä, miten kerhossa on alkusyksy toimittu.

Ohjeissa minua ilahdutti erityisesti eräs ohje, jonka kerhotäti jätti seuraajalleen. Hän oli lopettanut kerhonsa aina piirissä sanottavaan Herran siunaukseen, jonka jälkeen hän oli sanonut lapsille rakkaudellisia sanoja: "olette ihania, olette rakkaita, olette taitavia, olette arvokkaita j.n.e." Hän oli yrittänyt keksiä sopivat myönteiset ja rakkaudelliset, mutta samalla aidot sanat aina riippuen siitä, miten kerhokerta oli mennyt. Hän kertoi, miten lapset olivat tapittaneet häntä piirissä erityisen ihmeissään sillä kerralla, kun meno oli ollut vähän villiä. Ohjaajan rakkaudelliset sanat olivat kuin Jumalan viesti siitä, miten kerholaisia rakastetaan myös silloin, kun he ovat vähän tuhmia.

Omassa elämässäni olen huomannut sen, miten positiiviset sanat saavat ihmeitä aikaan. Rakkauden kielet -teorian mukaan kohteliaisuudet ovat yksi merkittävä tapa osoittaa rakkautta. Minulle itselleni kohteliaisuudet ja kauniit sanat merkitsevät todella paljon. Se johtuu varmaan osittain siitä, että olen verbaalinen ihminen, ja osittain siitä, että äitini on aina osoittanut rakkautta myös sanallisesti. Hänen on ollut helppo kertoa kauniilla sanoilla se, miten tärkeitä me lapset hänelle olemme, ja miten mainioita tyyppejä me olemmekaan juuri omina itsenämme.

Äiti oli eläkkeelle jäädessään sitä mieltä, että opettajana toimiminen oli tullut eläkeikää lähestyessä vain helpommaksi. Yksi syy oli varmaan siinä, että hän alkoi vanhemmiten enemmän ja enemmän antaa oppilailleen kehuja. Myönteinen palaute ja hyvät arvosanat eivät tehnyt oppilaista laiskoja eikä uppiniskaisia, vaan yhteistyökykyisiä ja motivoituneita. Äidin työkaveri, Mirjami, kirjoitti äidin eläkejuhlassa julkaistussa kirjassa "Anja, arkienkeli" näin: " Kannustaminen on tärkeä osa opettajuutta. Anjalle on luonteenomaista rohkaista niin oppilaita kuin työtovereita sanomalla hyviä asioita ääneen: tuon teit sitten hyvin. Arkeen syntyy ilo pienistä asioista, ja toisen antama kannustus nostaa kummasti mieltä."

Olen kyllä etuoikeutettu siinä, että olen saanut kasvaa kannustavassa koti-ilmapiirissä. Kun on itse saanut niin paljon rakkautta ja hyväksyntää, on helppo antaa sitä eteenpäin omille lapsille ja seurakuntalaisille. Vaikeassa elämäntilanteessa oleva nuori nainen kysyi minulta, miten jaksan aina olla niin kannustava häntä kohtaan. Totesin, ettei se ole yhtään vaikeaa. Ehkä minulle on annettu onnellisen lapsuuden ja Jumalan huolenpidon kautta rakkauden silmälasit, joista kerrotaan mainiossa Elma Aaltosen kirjassa "Anna kulkee enkelin kanssa". Jumala voi antaa meille kaikille rakkauden silmälasit, koska Raamatussa sanotaan Hänen olevan itse Rakkaus.

Työpöydälläni on vihreä pieni kirjanen, jonka nimi on "Kehu lapsi päivässä". Kirjan ideana on opettaa vanhemmille ja muille kasvattajille 20 erilaista tapaa osoittaa lapselle arvostusta ja rakkautta. Luulen, että kirjan ideaa voi soveltaa niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin maailmaan. Hymyhuulin luin taas tänään tietokoneen viereisessä lehtikorissa olevaa vaaleanpunasita sydäntä, johon riparilaiset, isoset ja ohjaajat ovat raapustaneet kauniita ajatuksia minusta leirin viimeisen illan tunnehöyryissä. On se kumma, kun melkein joka rippileirillä tuntuu näiden "kehulappujen" mukaan olevan Suomen paras pappi ja nuorisonohjaaja, loistavista isosista puhumattakaan. Ja leiriläiset ovat aina sitä parasta A-ryhmää!

Oikeasti uskon siihen, että työpaikat, perheet ja muut yhteisöt tarvitsisivat joukkoihinsa lisää Anjoja ja Marioita, jotka rohkeasti uskaltavat kehua kaikenikäisiä. Kauniit sanat eivät ole koskaan itseltä pois; yleensä ne saa moninkertaisesti takaisin. Kokeilepas huomenna!

"Rakkaus muuttaa arkisetkin teot kauniiksi." P.B. Shelley

"Mikään ei ole niin surta ja tärkeää kuin toisesta ihmisestä huolehtiminen." Friedrich von Hugel

Ajatelmat: Sley-Kirjat: "Rakastaa ja olla rakastettu"

Ei kommentteja: