Free counter and web stats

tiistaina, syyskuuta 27, 2011

Tytär, sisar, ystävätär, työ- tai opiskelukaveri, sukulainen, kummi, lähimmäinen

Eilinen ilta Naisten kahvilassa ei jättänyt kylmäksi, vaan herätti paljon ajatuksia ja tunteita, joita tänään sain jakaa ystävän kanssa. Luento oli monella tapaa hyvä ja antoisa, mutta se keskittyi meidän ja monien muiden osallistujien mielestä liikaa perheellisten ruuhkavuosia elävien naisten elämään. Niinpä eräs Naisten kahvilan vastuunkantajista piti loistavan puheenvuoron siitä, miten nainen voi elää hyvää elämää, vaikka hän olisi perheetön, työtön ja ystäväsuhteetkin olisivat rempallaan, jos hän kokee kelpaavansa Jumalalle sellaisenaan. Naisen arvo ei saisi määräytyä siitä, minkälainen hänen elämäntilanteensa on.

Ystäväni kanssa pohdimme, millaisia erilaisia rooleja naisilla voi olla. Tyttären rooli on kaikkia naisia yhdistävä asia, joka vaikuttaa todella paljon naisen elämään. Ystävän tehtävä on myöskin tärkeä rooli, koska elämäntilanteesta riippumatta jokainen nainen tarvitsee ainakin yhden tai pari ystävää, jonka kanssa voi jakaa sisimpiä tuntemuksiaan ja kokea läheisyyttä. Ystävien lisäksi useimpien naisten elämänpiiriin kuuluu monenlaisia muita lähimmäisiä, joiden kanssa eletään yhdessä elämää. Joillekin naisille työ- tai opiskelukaverit ovat tärkeitä, toisille taas naapurit tai harrastuksista tutut ihmiset. Sen lisäksi monilla naisilla on sisaruksia tai muita sukulaisia, joiden kanssa voi jakaa elämäänsä.

Naisten kahvila -toiminnan puuhanainen, Kirsti Saari, toi hienosti esiin sen, miten Raamatussa on ajatus siitä, miten lapsettomalla naisella on enemmän lapsia, kun lapsia synnyttäneellä. Minun suvussani on tästä hieno esimerkki. Äitini sisko, jota kutsutaan Musteriksi, on todella tärkeä henkilö meille serkuille, joita on tosi monta. Hän on ainoa sukulainen, joka kutsutaan kaikkien häihin ja monesti myös ristiäisiin. Hänen luokseen mennään varta vasten kylään, ja hän muistaa onnitella synttäri- ja nimpparipäivinä. Välillä hän soittelee minullekin ihan muuten vaan, kysyäkseen kuulumisia, vaikka en ole edes hänen kummilapsensa. Hän ei todellakaan ole katkeroitunut siitä, ettei hänellä ole omaa perhettä, vaan hän on mahtava esikuva itsenäisestä naisesta, joka elää omannäköistänsä elämää ja nauttii sinkkuuden tuomasta vapaudesta. Hän on ollut suvullemme tärkeä koossapitävä voima, koska hän on pitänyt kunnossa suvun ikivanhaa kotitaloa.

Minä olen erittäin huono puhumaan lapsettomien tai sinkkujen näkökulmasta, koska olen mennyt naimisiin nuorena ja saanut lapsetkin tosi varhain. Nuorena äitinä iloitsin niistä lukuisista lapsettomista naisista, jotka rakastivat lapsiamme monin eri tavoin. Olimme vanhempina monella tapaa keskenkasvuisia ja osaamattomia, koska lapsemme olivat ystäväpiirimme ja sukumme ensimmäisiä. Luulen kuitenkin, että lapsemme saivat kokea yllin kyllin rakkautta, koska vanhempien lisäksi sitä heille antoivat isovanhemmat, vanhempien sisarukset ja mainiot kummit.

Olen halunnut valita jokaiselle lapselleni kummeiksi sekä nuorempia että vanhempia kummeja, koska olen huomannut kummisuhteen olevan erilainen erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Tavatessamme lastemme perheellisiä kummeja käy useimmiten niin, että aikuiset juttelevat keskenään ja lapset leikkivät muualla yhdessä. Kummilapset tulevat kyllä huomatuiksi erityisellä tavalla, mutta useimmiten lapsettomat kummit voivat vielä enemmän panostaa kummilastensa kohtaamiseen, koska heillä ei ole omia lapsia.

Toivon, että jokainen nainen voisi oikeasti elää omannäköistänsä elämää riippumatta siitä, onko hän perheenäiti, parisuhteessa elävä vai sinkku, työtön, uranainen vai kotiäiti. Uskon siihen, että Jumalan ehdoton rakkaus ja rukous voivat auttaa meitä naisia löytämään juuri oman elämämme helmet. Olet arvokas ja rakastettu juuri omalla paikallasi!











6 kommenttia:

Mimosa kirjoitti...

AMEN Elina ensimmäisen kappa´leen viimeiseen lauseeseen!! Ja itseasiassa koko blogikirjoitukseen :) Kiitos, taas. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Voi miten ihanasti kirjoitit tärkeää asiaa, kiitos!

TML, usean lapsen "lapseton" kummitäti ja aikuinen ystävä :)

Elina Koivisto kirjoitti...

Mimosa ja TML: Kiitos palautteestanne, jota arvostan kovasti!!!

Vintage kirjoitti...

Kiitos Elina jälleen palasta elämätä. Tekstisi ovat aina niin lohduttavia ja kohti käyviä (hyvällä tavalla).

Harmaan torpan emäntä kirjoitti...

Mimosan kollega komppaa mimosaa! AAMEN :)

Elina Koivisto kirjoitti...

V-S ja Supikissa: Kiitos teille kovasti kannustuksesta!!!