Free counter and web stats

perjantaina, lokakuuta 05, 2012

Nurinkurinen arvojärjestys


Näköjään en osannut laittaa Hetkisen kirjoituksia oikeaan järjestykseen. Sehän sopii kylläkin ihan hyvin, kun otsikkona on Nurinkurinen arvojärjestys ;). Tämä pätkä löytyy Raamatusta Luukkaan evankeliumin luvusta 18, jakeet 9-17. 

Jeesuksen sanat ja toiminta herättelevät meitä ns. hyviä kristittyjä, jotka luemme säännöllisesti Raamattua, rukoilemme ja osallistumme seurakunnan toimintaan. Kuvittelemmeko me Jeesuksen aikalaisten tavoin olevamme toisten ihmisten yläpuolella? Turvaudummeko me enemmän omaan kristilliseen elämäntapaamme kuin Jumalan armoon?

Nurinkurinen arvojärjestys       (Luuk. 18:9-17)

Jeesus osaa yllättää. Fariseus ja publikaani –vertauksessa hän kertoo kahdesta täysin vastakkaisesta ihmistyypistä. Fariseukset olivat kunnioitettuja ja arvostettuja kansanopettajia, jotka elivät askeettisesti ja kaikkien juutalaisten määräysten mukaan. Publikaanit taas olivat tunnettuja itsekkäästä elämäntavasta, johon kuuluivat nautinnot, rikkaudet ja toisten ihmisten hyväksikäyttö riistämällä näiltä veroja enemmän kuin laki vaati.

Jeesus osoittaa, miten Jumalan edessä ihminen ei voi turvautua mihinkään omiin suorituksiin. Fariseus luuli elävänsä täydellisesti, mutta hänen ns. hurskas elämäntapansa oli kauhistus Jumalalle, koska hänen sydämensä oli täynnä ylpeyttä ja toisten ihmisten halveksuntaa. Publikaanilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin turvautua Jumalan armoon, koska hän tiesi oman syntisyytensä.

Jeesus osoittaa kertomuksellaan, miten ihminen ei saa tuomita toisia ihmisiä. Jumala näkee ihmisen sydämeen ja tietää kaiken. Hän haluaa kohdata rakkaudellaan kaikkia ihmisiä riippumatta siitä, millaisissa elämäntilanteissa nämä elävät. 

Syntisen publikaanin lisäksi Jeesus asettaa yllättävästi esikuvaksi lapsen. Luukas tarkentaa Matteuksen ja Markuksenkin kertomusta ilmaisemalla, että lapset olivat sylilapsia. Vauvat eivät osaa tehdä mitään ansaitakseen Jumalan rakkauden. Lapsikaste on vahva merkki siitä, miten uskossamme on kyse Jumalan rakkaudesta ihmisiä kohtaan. Jokainen kristitty saa pienen lapsen tavoin köllötellä hyvän Jumalan sylissä.

”Mitä suurempi tarve tuomita toinen, sitä pinnallisempi itsetuntemus.” 

PS. Hetkistä voi tilata seuraavasta osoitteesta:  http://www.rll.fi/?sid=19

1 kommentti:

Mimosa kirjoitti...

"Do not judge or you too will be judged"

Kiva nähdä blogissa elämää! Ehkä myös omassani hieman enemmän :-) Mukavaa lokakun lauantaita!