Free counter and web stats

maanantaina, syyskuuta 22, 2008

Onni ja autuus

"Näitä karkkeja me aina ostethiin Pajalasta, ko käythiin uimahallissa", totesi pellolainen ystäväni Kalliossa sijaitsevassa kiinalaisessa ravintolassa. Yhteinen muisto oli suloinen, koska olin juuri edellisellä viikolla ajatellut lapsuuden uintireissuja. Ala-asteikäisenä vierailimme partioporukalla kaksi kertaa vuodessa uimahallissa "Ruottin puolella" Pajalassa, joka on tullut tunnetuksi Mikael Niemen kirjasta "Populäärimusiikkia Vittulajänkältä".

Ystäväni kanssa mietimme yhdessä, mikä teki uintimatkoistamme niin nostalgisia. Tärkein syy oli varmaan se, että Pellossa ei ollut uimahallia. Niinpä reissut olivat useimmille meistä talvikauden ainoita mahdollisuuksia uida. Uiminenhan taas on parasta, mitä lapset tietävät. Lisäksi linkkari- eli bussimatkat kavereiden kanssa olivat aina yhtä hauskoja. Linkkarissa oli mukavasti aikaa jutella tai riehua yhdessä. Uintireissun kruunasi herkulliset irtokarkit sekä ruotsia puhuvien lasten luoma eksoottisuuden tunne.

"Se oli tosi kiva, että me aina perjantaisin käytiin Matarengissa uimassa", kiittelimme sisarusteni kanssa vanhempiamme. Äitiä muistikuvamme nauratti. Hänen mukaansa me emme loppujen lopuksi käyneet kovinkaan usein uimahallissa. Hyvät muistot lapsuudesta olivat meille niin tärkeitä, että aika kultasi ne.

Lapsuudenmuistoista viisastuneena olen ottanut tänä syksynä itseäni niskasta kiinni ja alkanut vierailla lasten kanssa säännöllisesti uimahallissa. Uima-allas on oiva paikka osoittaa lapsille jakamatonta huomiota, jos kaikki lapset eivät ole yhden aikuisen vastuulla. Altaalla ei ole häiritsevää kännykkäää, ei houkuttelevaa tietokonetta eikä edes kahvinkeitintä. Lämmin vesi rentouttaa ihanasti, ja oppimisen ilo loistaa lasten kasvoilta.

"Äiti, sano se ääneen!" pyysi Mikael tänään iltapalapöydässä. Suuri uutinen oli se, että seuraavalla kerralla Mikael pääsee yksin äidin kanssa uimahalliin. Mikä onni ja autuus!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sitä paitsi Elina Järvenpään uimahalli on ihan mielettömän hieno ja upea paikka. Meidän uimariperhe on tarkastanut myös naapurikuntien uimahallit ja oma kunta on mansikka.
Siunattua päivän alkua Sinulle, tavataan ehkä seuraavaksi vesien äärellä.
Riikka

Maria Puotiniemi kirjoitti...

Mikael on onnekas. Itse muistan lapsuudesta, kuinka kivaa (kivusta huolimatta) oli päästä korvalääkäriin, sillä se oli harvoja hetkiä pikkusisarusten syntymien jälkeen, kun pääsin olemaan äidin kanssa kahdestaan.

Elina Koivisto kirjoitti...

Kiitos ihanista kommenteista! Järvenpään uimahalli on todellinen helmi!!! Mitkä lukkosysteemitkin, vau!

Korvalääkäri on taatusti huippukokemus äidin kanssa. Kesällä tapasin onnellisen pienen neidin, joka kertoi olleensa äidin kanssa Lingon&Blåbär -vaatekutsuilla ystävättärensä luona. Ja äidin kanssa kahdestaan!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana Mikael! :) Terveisiä kummipojalle!

Elina Koivisto kirjoitti...

Ihana kummitäti! Välitän terveiset!