Free counter and web stats

torstaina, elokuuta 13, 2009

Ihanaisia Jumalan naisia

Hengen uudistuksen kesäpäivillä Riihimäellä oli ihana puhujapariskunta Norjasta, Mette ja Bård Boye. Ihastuin kauniiseen pariskuntaan monien muiden tavoin jo kuvan perusteella, ja odotin kovasti erityisesti Metten esiintymistä. Enkä joutunut pettymään! Iloinen, energinen ja viehättävä nelikymppinen nainen piti puheen, joka jäi taatusti mieleen läsnäolijoille. Vai kuinka moni teistä on joskus ollut kirkossa tilaisuudessa, jossa puhuja on kesken kaiken laittanut makaamaan kirkon lattialle ja saanut houkuteltua vaakatasoon myös tulkkinsa?

Metten tempaus ei ollut kuitenkaan vain sirkustemppu. Hänen puheensa teema oli "Levollisena Jumalan läsnäolossa", ja lattialla makaaminen kuvasi sitä, miten meidän olisi hyvä välillä irrottautua kaiken tekemisen ja suorittamisen keskeltä lepäämään Jumalan läsnäoloon.

Mette puhui asiasta omien kokemuksensa perustella. Hän sanoi olleensa suorittaja, joka koki huonoa omaatuntoa siitä, ettei ollut mielestään tarpeeksi hyvä kristitty. Hän ei lukenut mallikristityn tavoin tarpeeksi Raamattua eikä varannut aikaa Jumalan kohtaamiselle. Muutama vuosi sitten Jumala oli kuitenkin koskettanut ja häntä ja vapauttanut hänet suoristuspaineista. Hän oli ymmärtänyt sen, miten hänen tärkein kutsumuksensa on olla Jumalan lapsi, ja levätä Jumalan läheisyydessä. Hän ei enää samalla tavalla suorita uskoaan vaan elää koko elämäänsä uudella tavalla levosta käsin. Tosin hän rehellisesti myönsi, ettei ole täysin vapautunut suorituskeskeisyydestä, mutta oli matkalla Jumalan antamaan vapauteen, iloon ja rauhaan.

Viime kesänä sain olla toisen nelikymppisen viehättävän, energisen ja iloisen Jumalan naisen kurssilla Pieksämäen ruotsinkielisellä perheleirillä. Camilla Klockars opetti meille muutaman päivän ajan siitä, mitä on Hengen täyttämä elämä. Hänen kurssillaan oli poikkeuksellista se, ettei tiedollista ainesta ollut yhtään niin paljon kuin yleensä vastaavilla kursseilla, joilla osallistujat kärsivät info-ähkystä. Tavoitteena ei ollut kerätä pääntietoa, vaan laittaa käytäntöön niitä asioita, joita osallistujat jo tiesivät.

Niinpä me lyhyen alustuksen jälkeen etsimme Jumalan läsnäoloa yhdessä. Ensin olimme ehkä puoli tuntia aivan hiljaa kuunnellen ylistysmusiikkia ja rauhoituimme Jumalan kasvojen edessä. Sen jälkeen siunasimme toisiamme ryhmissä. Rukoustilanteissa ei ollut mitään ahdistavaa eikä minkäänlaista suorittamista, koska me vain rukoilimme toistemme puolesta muutamalla sanalla ja olimme sitten hiljaa. Emme ajatelleet, että meidän pitäisi ohjeistaa Jumalaa siitä, miten Hänen tulisi toimia, vaan jätimme ihmisen ja hänen rukousaiheensa Jumalan rakastaviin käsiin. Huoneessamme oli ihana Jumalan läsnäolo!

Onneksi Jumala ei ole läsnä vain kursseilla ja tapahtumissa. Kaste- ja lähetyskäskyssä Jeesus lupaa, että Hän on kanssamme ihan joka päivä. Niinpä Hän tahtoo kohdata meitä siellä, missä olemme. Viime aikoina olen tehnyt paljon rukouskävelyjä, jolloin voin keskittyneesti kantaa Jumalalle huoliani ja ilonaiheita. Kotona voi hyvin hiljentyä Jumalan eteen vaikkapa sohvalla tai patjalla kuunnellen ylistysmusiikkia tai muuta hengellistä musiikkia, tai voi ottaa esille Raamatun ja etsiä sieltä, mitä Jumalalla on minulle asiaa. Tietokoneen tai telkkarin sammuttaminen puoli tuntia aikaisemmin mahdollistaa ihanan hetken Jumalan läsnäolossa, joka kantaa arjen vaikeuksissa ja antaa elämään iloa ja rauhaa.


Hän
Jumalasi
ei ole kaukana
vaan
kuiskausetäisyydellä.

Kaipauksesi
on viesti
hänen läsnäolostaan.

Kun pysähdyt,
tulet löydetyksi.

Leena Lehtinen: Lohdunversoja

En luota
kehenkään muuhun
kuin Jeesukseen.
Hän on tarpeeksi
hellävarainen
suostuakseni syliin.

Leena Lehtinen: Lohdunversoja
Tässä Carolan laulamana laulu "Du omsluter mig", joka kertoo Jumalan huolenpidosta.

7 kommenttia:

Maria Puotiniemi kirjoitti...

Olipa taas ihanan valoisaa tekstiä, kiitos siitä! Mulla on nyt muutaman päivän soinu työhuoneessa Hanna-Maria Heleniuksen levy repeatilla. Täytyy ehkä käydä ostamassa omaksi, että voin kotonakin kuunnella :)

"Laula mulle, Jeesus, rakkauslaulusi.
Kerro mulle, että minut pelastit. Näytä mulle luonas turvapaikkani. Laula nyt mulle rakkauslaulusi."

Elina Koivisto kirjoitti...

Kiitos, pikkupappi! Täytyisi varmaan minunkin hankkia tuo levy. Pidän kovasti Hanna-Marian äänestä.
Iloa ja siunausta!

Kirlah kirjoitti...

Kaksi hyvää lausetta valaisivat taas lisää uskon olemusta:
-Hän ei enää suorita uskoaan! ja
-Ei pidä ohjeistaa Jumalaa, miten Hänen tulee toimia!

Minusta tuntuu, että me ihmiset teemme juuri noin, eli niin kuin ei pitäisi tehdä.

Anu kirjoitti...

Kiitos, Elina. Tästä sain taas jotain sellaista ajateltavaa, josta on hyvää jatkaa niiden ajatusten jatkoksi, joita olen kuluneena viikkona pohtinut tunturin kupeita kulkiessani.

Elina Koivisto kirjoitti...

Kiitos, Kirlah ja Anu! Lämmittää sydäntä, kun voi antaa uutta ajateltavaa, vaikkakin toisten oivalluksista.

Olen, Kirlah, täysin samaa mieltä siinä, että vaatii pitkän tien ennen kuin hyväksyy nuo kaksi asiaa ja alkaa otimia niiden mukaan. Itse olen opetellut niitä jo monta vuotta, mutta maalia ei vielä näy. Ehkä sitten taivaassa :)

Sonja kirjoitti...

Jumalan syvin olemus kai on "Minä olen." Yksi Tommy Hellstenin kirjoittama timanttinen oivallus itselleni oli tämä: "you are a human being not a human doing"! :) Niin totta. Kiitos virkistävistä ja ravitsevista kirjoituksista, Elina. Niitä on iloa lukea!

Elina Koivisto kirjoitti...

Kiitos, Sonja, kannustavista sanoista! Kyllä nyt taas jaksaa!