Free counter and web stats

maanantaina, toukokuuta 07, 2007

Olet kaunis!

Muistan teini-iästä erään keskustelun. Pohdimme Anna-sisareni ja Juhan-veljeni kanssa, pitääkö naisen olla kaunis vai älykäs. Juha oli sitä mieltä, että naisen on oltava ennen kaikkea kaunis, ei älykkyydellä niin väliä. Me taas Annan kanssa vakuutimme olevamme paljon mieluummin älykkäitä kuin kauniita.

Juha Tapio laulaa uusimmalla levyllään petetylle naiselle "Sä oot kaunis, vaikket enää tunne niin". Monissa muissakin "Kaunis ihminen"- levyn lauluissa puhutaan kauneudesta. Puhutteleva on myös Mikko Salmen ajatus siitä, miten nainen on kauniimpi kuin koskaan paitsi hääpäivänä myös synnytyksen jälkeen. Huima ajatus! Mieluiten hyppäisin yli kaikki kuvat, jotka minusta on otettu synnytyslaitoksella. Myös sen Hämeenlinnan sairaalassa otetun, jossa näytin rakkaan sisareni mielestä synnyttäneeltä naisvangilta.

Joka tapauksessa olen viime aikoina huomannut, että olen vaihtanut näkemyksiäni kauneudesta. Rakastan kauniita ihmisiä. Ihmisiä, jotka ovat sopusoinnussa ruumiinsa kanssa. Ihmisiä, jotka hyväksyvät itsensä sellaisina kuin ovat. Ihmisiä, jotka arvostavat Jumalan luomistyön kauneutta. Nykyään olen sitä mieltä, että "Olet kaunis!" on ehkä kaunein kohteliaisuus, jonka voin saada. Se ei tarkoita sitä, että olisin jollain tavoin vallitsevien kauneusihanteiden mukainen. Se ei tarkoita myöskään virheettömyyttä tai sitä, etteikö ruumiissani näkyisi elämän jälket. Juha Tapio kuvaa laulussaan sitä, miten ihminen on kaunis eri elämäntilanteissa. Vauva on kaunis, nuori on kaunis, vanhus on kaunis.


Uusimmassa ABC-lehdessä oli kolumni siitä, miten naiset pitäisi kehumalla saada kauniimmiksi. Ystäväni kanssa kauhistelimme jutun stereotyyppisiä näkemyksiä siitä, miten naiset ovat lihavia sen vuoksi, että näiden miehet eivät ole huomioineet heitä naisina. Hoh, hoi! Jutussa oli kuitenkin myös totuuden siemen. Kauniit sanat, teot, lahjat ja huomioinnit eivät koskaan mene hukkaan. Uskon siihen, että ihminen puhkeaa kukkaan silloin, kun hänet huomataan ja häntä rakastetaan. Kauneus on katsojan silmissä!


Miehet voivat saada vaimonsa puhkeamaan täyteen kukoistukseen ottamalla oppia Juha Tapiosta, jota tituleerattiin pitkän parisuhteen tulkiksi eräässä perhelehdessä. Kukaan vaimo ei varmaan pahastu siitä, että kuulee silloin tällöin olevansa kaunis, viehättävä ja ihana. Jos omat sanat ja mielikuvitus loppuvat, voi avuksi ottaa Juha Tapion levyn. "Et, kyyhkyni, saa olla toivoton, kaunis rakkaani nouse, mä kannan sua iltaan tummuvaan, mä rakastan vain sua aina vaan."

Hyvää apua löytyy myös esimerkiksi vihkiraamatusta. Laulujen laulun kuvaukset saavat naisen kuin naisen poskille suloisen punan; lienevätkö innoittaneet myös Juhan riimittelyä. Paljon huonommaksi ei jää myöskään Sananlaskujen kirja, jossa vieraan naisen viettelysten sijaan kehotetaan iloitsemaan nuorena saadusta vaimosta.
Elina


"Juo vettä omasta ruukustasi,
käytä oman kaivosi raikasta juomaa.
Miksi antaisit lähteittesi vuotaa kadulle,
purojesi kaupungin toreille?
Ne pulppuavat yksin sinua varten,
vain sinun hyväksesi, eivät muiden.
Olkoon sinun lähteesi siunattu,
iloitse vaimosta, jonka nuorena sait,
rakkaasta peurasta, suloisesta kauriistasi.
Olkoot hänen rintansa ilosi vuodesta vuoteen,
hänen rakkautensa elämäsi riemu ja hurmio."
Snl. 5:15-19

Ei kommentteja: