Free counter and web stats

sunnuntaina, marraskuuta 26, 2006

Liian vähän töitä?

Ensimmäinen oikea työpaikkani oli kesäteologin pesti Ylitornion seurakunnassa. Työtä oli kolmeksi kuukaudeksi ja palkka oli hirmuinen: 4000 markkaa kuukaudessa. Kesän aikana tein monipuolisesti seurakuntatyötä. Olin kahdella riparilla ja lisäksi päivärippikoulussa, yritin käynnistää kesätoimintaa nuorille, saarnasin lukuisia kertoja, tein kotikäyntejä yms. Mutta silti aina välillä oli mielessä ajatus: teenkö tarpeeksi työtä. Olenko sen arvoinen, että seurakunta maksaa minulle 4000 markkaa/kuukaudessa?

Työajattoman työn huono puoli on juuri siinä, ettei tiedä, mikä määrä on sopivasti työtä. Toiset työntekijät pitävät itseään supertyöllistettyinä vähäisilläkin työtehtävillä, kun taas ylitunnolliset ihmiset potevat syyllisyyttä löysemmistä työpäivistä. Itse kuulun jälkimmäiseen kategoriaan. Kiireisen ja työteliään alkusyksyn jälkeen olen nyt ollut muutaman viikon ihmeissäni, kun kalenteri ei olekaan ollut tupaten täysi. Alun perin minun piti olla lomalla tänä viikonloppuna, ja sen vuoksi viikonloppuni on ollut harvinaisen löysä: kaste ja aikuisrippikoulun tapaaminen.

Minun pitäisi päästä yli tästä ylitunnollisuudesta. Jos kerta voin välillä vapaapäivinä tehdä työtehtäviä ja ainakin valmistautua niihin lukemalla kirjallisuutta, miksi en voisi hyvällä omallatunnolla nauttia löysemmistä viikonlopuista. Kaiken lisäksi Vesalla on ollut marraskuussa niin paljon työtä, etten tiedä, miten olisimme selvinneet, jos minulla tahti olisi ollut samanlainen.

Tänään jumalanpalveluksen jälkeen kuulin evankeliumia. Kirkkokahveilla eräs seurakuntalainen toivoi, että jatkaisin Järvenpäässä samaa elämäntapaa kuin Vaasassa. Hän sanoi, että on puhuttelevaa, että tulen lasten kanssa jumalanpalvelukseen silloin, kun en ole työvuorossa. Hän sanoi, että se on kuin saarna tavalliselle seurakuntalaiselle. Jumalanpalvelukseen osallistuminen on tärkeää, jos pappikin tulee sinne vapaaehtoisesti. Se oli varmasti viesti Jumalalta: älä pingota, ota rennosti!
Elina

Ei kommentteja: