Free counter and web stats

maanantaina, huhtikuuta 23, 2007

Hulvatonta menoa!

Olen nauranut viime päivinä paljon. Siihen on ollut monia syitä. Yksi syy on ollut erään nimeltä mainitsemattoman seurakunnan seurakuntaneuvoston pöytäkirjanote. Siinä on seikkaperäisesti kerrottu, millä perusteilla avoinna ollut seurakuntapastorin virka on täytetty. Haastattelujen perusteella kaikilla hakijoilla oli vahva motivaatio seurakuntatyöhön ja lisäksi eräällä hakijalla ja minulla oli parhaat vuorovaikutustaidot. Sitä seuranneesta lauseesta olen saanut revittyä hyvin huumoria ja levitettyä iloista sanomaa lähipiirille. Toista hakijaa kehutaan pöytäkirjassa tasapainoiseksi aikuiseksi, jolla on realistinen ote työhön ja elämäään. Rivien välistä voi siis lukea jotain muutakin!

Mennessäni työhaastatteluun päätin olla rauhallinen, hillitty ja tahdikas. Lupasin Vesalle ja Hanna-ystävälleni, että harkitsen aina muutaman sekunnin ennen kuin vastaan kysymyksiin. Ehkä haastattelun alussa näin kävinkin. Mutta haastattelun edetessä toin esille avoimen, optimistisen ja yli-innokkaan puoleni. Ei ihme, että haastattelijat eivät pitäneet minua kovin realistina. Sitähän en olekaan, vaan olen pahimman luokan optimisti! Sen sijaan olen sitä mieltä, että olen tasapainoinen kotkotuksistani huolimatta. Tulen nimittäin hyvin juttuun itseni kanssa ja yleensä minulla on itseni kanssa vielä oikein hauskaa! Työroolissa osaan tarpeen tullen olla myös hyvin rauhallinen, hillitty ja muille tilaa antava. Työhaastattelussa taas on se paha puoli, että SAA puhua koko ajan itsestään. Ja sehän ei ole minulle ongelma...

Vuosi sitten Vesa sai mielenkiintoisen analyysin eräässä työhaastattelussa. Kahdellekymmenelle hakijalle lähetetyssä yhteenvedossa miestäni kuvattiin rauhalliseksi, mutta myös araksi. Mielenkiintoinen tulkinta miehestä, joka oli kuvannut työhakemuksessaan itseään psykologisen testin perusteella mm. kilpailuhenkiseksi. Yhtenä syynä oli ehkä se, että itse olin hetkeä aikaisemmin haastattelussa, jossa reteästi totesin oman työnhakuni olevan sillä kertaa Vesan työnhakua tärkeämpi. "Ai että Vesa koti-isäksi?" kysyivät haastattelijat. "Joo, joo, vaikka koti-isäksi", vastasin reippaasti. Haastattelijat vain totesivat, että Tornionlaaksossa kasvaa vahvoja naisia, ja luulivat Vesa-raukan olevan tossun alla. No, kaikki kotisivuilla vierailevat voivat Perheen tarinan kuvista käydä tarkistamassa, miten asiat meillä OIKEASTI ovat. Häissä Vesa sai kaulimen ja minä sain vauvantossut...

Toinen viime päivinä minua hykerryttänyt asia on ollut Teuvo V. Riikosen kirja "Lippa silmille ja liukuun -johdatus kirkolliseen satiiriin." Eilen illallakin olimme Vesan kanssa kuolla nauruun, kun luimme Teuvo V:n uskomattomia oivalluksia. Hänellä on aivan lyömätön taito tehdä huumoria kaikista mahdollisista kirkollisista asioista ja ryhmittymistä aivan uskomattomalla taidolla. Teemoina on mm. Suhteemme naispukkeuteen, Uusia riidan aiheita kirkkooon ja Herätysliikkeen vaihto-opas.

Aivan hulvatonta menoa oli jaksossa Stereotyypit, jossa kuvattiin jokaisesta kirkollisesta lehdestä tyypillinen henkilöartikkeli. Mukana on mm. Sanansaattajasta alahärmäläinen maanviljelijä Ernesti Rinta-Yli-Harju , jolle kasteen armo kirkastui OTO-saarnaajan puheen aikana Siionin Kanteleen tupaseuroissa. Vanhauskoiselle Ernesteille usko ei ole vain uskomista, vaan ennen kaikkea vastustamista. Siksi hän vastustaa kaikkea muuta uutta paitsi Uutta testamenttia. Askel-lehdessä taas Helsingin Pakilasta kotoisin oleva toimisto-sihteeri Irmeli-Kaarina Isaksson-Hattara-Kutvonen- Kuttuperä os. Vartiainen kertoo, miten kerran HKL:n bussissa keski-iässä huomasi, että hänhän on nainen ja hänelläkin on tunteet. Tämä johti prosessiin, jonka seurauksena jäähallin rukoustapahtumassa hän sai jättää alttarille kaiken muun paitsi asuntolainat. Ja kaikista muistakin lehdistä on vähintään yhtä hyvät stereotypiat!

Eräässä kappaleessa Riikonen varoittaa tittelikipeydestä. Se on omien havaintojeni mukaan enemmän 40-50-luvulla syntyneiden ongelma kuin oman sukupolveni tauti. Teuvo V. varoittaa ankarasti tästä vakavasta taudista ja nöyränä Herran palvelijana näyttää hyvää esimerkkiä esittelemällä oman reilun sivun mittaisen titteliluettelon. Minullahan on tunnetusti ollut erittäin nousujohteinen ja täydellinen ura, mistä syystä voin nyt vaatimattomasti esittää samanlaisen titteliluettelon.

Elina Koivisto
TM, ylioppilas, aviovaimo, kolmen lapsen äiti, kirkkoherran/lääninrovastin tytär, pikkusisko, isosisko, viiden lapsen kummitäti, neljän lapsen täti, ystävä, käly, sukulainen, naispappi, Suomen kirkon pappi, Ruotsin kirkon pappi, seurakuntapastori, Lapuan hiippakunnan pappi, Tampereen hiippakunnan ex-pappi, Luulajan hiippakunnan ex-pappi, kappalaisen vaimo, tuleva kirkkoherranrouva, ex-vs. seurakuntapastori, Kasvatustieteen ja aikuiskasvatuksen perusopinnot, ruotsinkielen lukio-opinnot siirtolaisille, Sports Club -jäsen, Lindex-jäsenasiakas, POP-jäsenasiakas, Moda-jäsenasiakas, Plussa-jäsenasiakas, S-jäsenasiakas, Esprit-jäsenasiakas, Vaasan Lastenputiikin asiakasjäsen, Aleksi 13 -jäsenasiakas, Filmtown-jäsenasiakas, Pappisliiton jäsen, Stockman Beauty -jäsenasiakas, Sis-in Style -jäsenasiakas, Vaasan suomalaisen seurakunnan jäsen, Vaasan ruotsalaisen seurakunnan ex-jäsen, Örnäsin seurakunnan ex-jäsen, Riihimäen seurakunnan ex-jäsen, Malmin seurakunnan ex-jäsen ja Tapulikaupungin piirineuvoston ex-jäsen, Pellon seurakunnan ex-jäsen, Vaasan ruotsalaisen seurakunnan ex- vt. seurakuntapastori, ex- 20% vs. kappalainen/ 80% vt.lapsityönohjaaja, vt. lapsityönohjaaja, vs. seurakuntapastori, vt. lapsityönohjaaja, Kyrkposten-lehden referenssiryhmän jäsen, pastorsadjunkt 50%, diakonia-assistentti 50%, pastorsadjunkt, tuntitoiminen työntekijä, tyttökerhon pitäjä, eläkeläiskerhon vetäjä, ennenaikaisten eläkeläisten ryhmän vetäjä, perhekerhon vetäjä, kuoronjohtaja (Heavenly Sisters) , Nuorten naisten -saunailtojen vetäjä, yli 40-vuotiaiden naisten saunailtojen vetäjä, 50% seurakuntapastori, musiikkipyhäkoulun vetäjä, EtCetera -kuoron ex-jäsen, Riihimäen seurakunnan naisten kahvikutsutyöryhmän jäsen, raamattupiirin vetäjä, Elävät Kivet -kuoron ex-jäsen, HOL:n jäsen, HOL:n emäntä, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan tutor, Lestadiolaisen ylioppilaskodin yläkerran siivooja, Evankelisten opiskelijoiden vanhojenpiikojen yhdistyksen ex-jäsen, Evankelisten Opiskelijoiden jäsen, pyhäkoulutäti, isonen, Pellon Pailakoiden jäsen, laumanjohtaja, vartionjohtaja, sijaiskanttori, mansikanpoimija, kesäteologi sekä kesäinen teologi.

En ole kyllä yhtään tittelinkipeä, en varmasti!
Elina

Ei kommentteja: