Free counter and web stats

keskiviikkona, heinäkuuta 18, 2007

Minibanaaneja ja jäätelöautosta unelmointia

Kolme tyttöä Vasa Övningskolasta teki tutkielmaa, jota varten he halusivat haastatella minua, lapsityönohjaajaa. Ensimmäinen kysymys kuului : "Vad tycker du om barnarbete?" "Jag tycker att det är jätteviktigt...", vastasin kysymykseen ja aloin selittää lapsityönohjaajan innolla, kuinka tärkeänä pidän seurakunnan lapsityötä. Tytöt kuuntelivat innokasta selostustani ja katsoivat hämmentyneinä toisiinsa. Vihdoin joku heistä sai keskeytettyä minut ja selitettyä, että tutkielman aihe ei suinkaan ollut seurakunnan lapsityö, vaan lapsityövoiman käyttö. Täsmälleen sama sana, mutta täysin eri sisältö. Sekaannuksen jälkeenkään haastattelusta ei tahtonut tulla yhtään mitään: me vain kikatimme yhdessä. Taisi tulla tyttöraukoille mielenkiintoinen kuva seurakunnan työntekijöistä: hillittyjä, hallittuja...

Hauska tarina tuli mieleeni, koska olen viime aikoina syyllistynyt lapsityövoiman käyttöön. Ensinnäkin olen käynyt ensimmäistä kertaa elämässäni Ikeassa, vaikka olen monta vuotta kertonut boikotoivani kyseistä firmaa lapsityövoiman käytön vuoksi. Luulen, että tärkeämpi syy boikotointiin on ollut se, että sisustuskärpänen ei ole iskenyt minuun samalla tavalla kuin moniin ystäviini. Nytkin voin puolustautua sillä, että tyylikäs lipastomme ei varmastikaan ole lasten tekemä. Eettisinä ihmisinä pyrimme Vesan kanssa välttämään myös McDonaldsin ja Hesburgerin leluja, koska meistä ei ole oikein, että kiinalaiset pikkulapset joutuvat tehtaaseen tekemään leluja, jotka meidän lapsemme saavat sitten palkinnoksi ruoan syömisestä. Sairasta!

Nyt olemme kuitenkin itse syyllistyneet lapsityövoiman käyttöön. Kotiimme on nimittäin tullut uusi järjestys. Enää tässä perheessä ei rötväillä eikä eletä kuin pellossa. Lapsille on taas kerran tehty uudet taulukot kotitöitä varten jääkaapin oveen. Mikaelkin on saanut jo oman ruudukkonsa. Hänen tehtäviään ovat mm. oman sängyn petaus, palapelien kokoaminen, pelien pelaaminen, lelujen järjestäminen. Mikael on aivan innoissaan uudesta ruudukostaan. Aamulla hän vaatii, että sänky pedataan ennen kuin mennään alakertaaan aamupalalle. Illalla hän on soikeana onnesta, kun iltapalan yhteydessä päivän työtehtävät käydään läpi kättentaputusten saattelemana. Jokaisesta ansaitusta rastista saa villit taputukset, jotka Miksu ottaa vastaan kumartamalla kohteliaasti ja vilauttamalla pepsodent-hymyä.

Antton ja Laurakin ovat intoa täynnä. Heitä ei motivoi Miksun tavoin pelkästään taputukset tai kehut ahkeruudesta. He keräävät pisteitä saadakseen mahdollisimman paljon jäätelöä iki-ihanasta jäätelöautosta, joka saapuu kotikadullemme joka toinen maanantai kl. 20. Voi, kunpa jäätelöauton ystävällinen myyjätär tietäisi, kuinka odotettu vieras hän on. Jäätelöauton mainos on taatusti luetuin painotuote tässä perheessä; lapsemme ovat viettäneet sen äärellä lukemattomia hartaita hetkiä. Ja maanantai on yhtä tuskaa, kun odotettu vieras saapuu vasta juuri ennen iltapalaa.

Lapsityövoimastamme alkaa olla jo todellista hyötyä meille vanhemmillekin. Mikaelin siivousinnostus menee vielä lähinnä rasituksen puolelle, mutta isommat lapset osaavat jo vaikka mitä. Antton pilkkoo salaattiaineksia kuin vanha tekijä ja Laura kattaa pöydän näppärästi. Rastitehtävien lisäksi lapset ovat keränneet käpyrahoja. Pihamme kasvavat männyt tuottavat nimittäin aivan uskomattoman määrän käpyjä. Aluksi Vesa lupasi maksaa kävyistä sentin kipaleelta. Kun kerätyt käpymäärät olivat jo viidensadan luokkaa, iski talon isännälle piheys. Nyt saa enää sentin viiden käpyn keräämisestä!

Roima palkanalennus on syönyt keräilijöiden intoa, mutta siitä huolimatta palkoilla on ostettu mm. herkkumuroja ja mini-banaaneja. Luit aivan oikein: jos lapset ruinaavat jotain kaupasta enkä ole heti halukas ostamaan kyseistä tavaraa, he lupaavat maksaa sen omista käpyrahoista. Aika huvittavalta tuntui, kun Antton eilen kauppareissun jälkeen kävi itsenäisesti hakemasta lompakostaan 2 euroa maksakseen minulle minibanaaninsa. Itse hankitut herkut maistuvat taatusti äidin ruokia paremmilta! Jatkan hyvällä omallatunnolla lapsityövoiman käyttöä...
Elina

Ei kommentteja: