Free counter and web stats

tiistaina, lokakuuta 28, 2008

Kiltti tyttö vai vaarallinen nainen?

Pidin eilen Järvenpää-talolla Naisten kahvilassa luennon "Kiltti tyttö vai vaarallinen nainen?". Valitsin aiheen sen vuoksi, että olen kipuillut naiseksi kasvamisen kysymysten kanssa erityisesti työhöni ja uraani liittyen. Luentoni otsakkeen valitsin Lynne Hybelsin kirjan "Snälla flickor förändrar inte världen" pohjalta. Alunperin ajattelin käyttää luennossani Joyce Meyerin loistavaa kirjaa "Älä ole kaikille mieliksi". Viime viikolla löysinkin eurolla hankkimistani kirjoista mielenkiintoisen kokoelmateoksen "Aika tuulettaa - Naisen arjen voimavarat", jonka artikkeleista löysin paljon teemaani sopivaa materialia.

Eilinen päivä hurahti mukavasti aamutakissa tietokoneen ääressä. Lapset olivat järkyttyneitä koulusta tullessaan, kun äiti ei ollut vielä saanut edes vaatteita päälleen. Mikael taas oli koko päivän lievästi mustasukkainen tietokoneelle, vaikka isä olikin kokopäiväinen koti-isä. Ajatus etätyön ihanuudesta muuttui vähän realistisemmaksi päässäni!

Luennon pitäminen tuntui yllättävän jännittävältä. Blogiin on suhteellisen helppo kirjoittaa henkilökohtaisistakin asioista, koska lukijoihin on etäisyyttä, tai ainakin kuvittelen niin. Saarnaaminen ja puhuminen taas on suhteellisen helppoa, koska yleensä minun ei tarvitse puhua omasta elämästäni.

Eilisen luennon valmistelin tietoisesti hyvin henkilökohtaisesta näkökulmasta, minkä vuoksi kynnys puhua oli selvästi korkeampi kuin yleensä. Valintani ei kuitenkaan harmittanut minua edes jälkeenpäin. Oman haasteensa teeman käsittelyyn toi se, etä suuri osa yleisöstä oli minua huomattavasti vanhempaa. Ennen luentoa minulla oli melkoisen nöyrä olo miettiessäni, mitä ihmettä minulla, kolmekymppisellä naisella, on sanomista tästä aiheesta kypsille naisille. Onneksi en huomannut ajatella asiaa etukäteen; pupu olisi voinut mennä pöksyyn!

Luennon valmistelu oli hyödyllistä myös oman kasvuni kannalta. Sain lukea toisten naisten viisaita ajatuksia ja pohtia taas kerran omaa naiseuttani. Yhtäkkiä tajusin myös sen, miten paljon käytän työssäni ja kirjoituksissani naisten tekemiä runoja ja aforismeja. En muista, koska olisin blogissani viimeksi siteerannut jotakin miestä; Pekka Simojoen laulut ovat asia erikseen.

Tänään kirjoittelin tuomiokapituliin raporttia perehdytyksestä, jonka sain aloittaessani pappisurani. Kiitoksella muistin Luulajan pappiskautta, jolloin naisellinen pappisidentiteettini vahvistui ystävättäreni Evan sekä lämpimien työnohjaajieni kautta. Örnäsin seurakunnassa työskennellesääni minulla oli esimiehenä Karin-kirkkoherra, joka oli hieno esikuva nuorelle papille. Hän oli vaarallinen nainen, joka ei pitänyt nuorempaa naista kilpailijana eikä uhkana, vaan tuki ja kannusti minua työssäni ihanalla tavalla. Muistan ilolla myös piispanadjutanttia Ulla-Lenaa, joka äidillisellä otteella ohjasi meitä tuoreita pappeja. Toivottavasti muistan aina nämä hienot naiset ja toimin heidän hyvän esimerkkinsä mukaan kohdatessani nuorempia tai kokemattomampia työtovereita!

Tässä muutamia loistavia sitaatteja kirjasta "Aika tuulettaa -Naisen arjen voimavarat" (toim. Laura-Kati Juntunen). Sitaatit on kirjassa oikein kerätty kätevästi viimeisille sivuille. Ostakaa ihmeessä kirja, varsinkin jos löydätte sen eurolla.

"Olet ainutkertainen ja arvokas, etkä voi lisätä tärkeyttä omilla suorituksillasi. Arvosi on lahja, jonka saat ottaa vastaan."

"Voit vapauttaa itsessäsi olevan lapsen ja auttaa häntä kasvamaan."

"Sinun tulee olla tietoinen sisäisestä äänestäsi, jotta et kuulisi vain ympäristösi ääntä ja jotta et toimisi vain muiden sanelemien totuuksien mukaan. Sinun täytyy löytää se, mikä on totta itsellesi."

"Keskeinen metodi, jolla voit viljellä hyvää ympärillesi, on ohjata mielesi heikentämään kielteistä ja vahvistamaan myönteistä asennoitumista."

"Kipusi ja rikkinäisyytesi eivät ole Sinulle vain taakka, vaan ne ovat juuri se voimavara, jonka avulla pystyt kohtaamaan toiset ihmiset heidän senhetkisessä elämäntilanteessaan. Jotta voisit saavuttaa rauhan, on hyvä luoda ensiksi tilaa sille."

"Päästämällä irti, lakkaamalla velkomasta, et vapauta toista vastuusta, mutta vapautat itsesi katkeruudesta."

"Voit olla persoona juuri sellaisena kokonaisuutena, millaiseksi Sinut on tarkoitettu -omine viisauksinesi, taitoinesi, lapsenomaisuuksinesi ja heikkouksinesi, oman näköisenäsi ja oloisenasi."

"Oman elämäntarinasi kohtaaminen ja itsesi tunteminen auttavat Sinua elämään elämänkaaren eri vaiheissa."

"Sinulla on paikkasi tässä maailmankaikkeudessa siksi, että Sinut on luotu tänne. Maan päällä ei ole ketään Sinun kaltaistasi."

AAMEN!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi mielenkiintoista ja antoisaa lukea näitä Elinan blogeja.
Kirjoitan itse blogia erääseen lehteen ja siellä eräs toinen blogisti kirjoitti nauttivansa lukiessaan toisten blogeja, jotka käsittelevät vaikka sisustusta tai taidetta tms.
Kommentoin siihen lukevani erään kirkkoherran rouvan mielenkiintoisia blogeja. No, seuraava kommentoija toivoi, että lähettäisimme linkit kehumiemme blogien sivuille.
En kuitenkaan rohjennut tehdä sitä, koska en tiedä onko se luvallaista tai mitä mieltä Elina on asiasta.
Nyt kysynkin tässä Elinalta, että saako sinun blogisivujasi linkittää toisille kommenteissa?

Elina Koivisto kirjoitti...

Kiitos paljon positiivisesta kommentistasi, joka lämmitti sydäntä! Ihan vapaasti voit laittaa toisillekin vinkiksi, ole hyvä vaan!

Te, Rakkaat lukijathan, minua innostatte kirjoitustyössäni! Kiitos siitä!