Free counter and web stats

maanantaina, helmikuuta 19, 2007

www.rikki.fi

Laura ja Mikael katsoivat DVD:ltä Jippii-musiikkivideota. Kuva pysähtyi yhtäkkiä niin kuin monesti aikaisemmin. "Puttitta" sanoi Mikael tarkoittaen, että minun pitäisi puhdistaa levy sormenjäljistä ja muusta töhnästä. Nenäliinalla puhdistaminen ei kuitenkaan auttanut tällä kertaa. "Täytyy varmaan mennä www. rikki.fi -sivuille etsimään apua", sanoi Laura. 70-luvun kasvatti ei voinut siinä tilanteessa muuta kuin ihmetellä maailman muuttumista. Miten viisivuotias osaa kehitellä tuollaisia nettisivujen nimiä?

Aloittaessani teologian opinnot vuonna 1994 maailma näytti vielä aivan erilaiselta. Kännykät olivat harvinaisuuksia ja internetin käyttö oli melko vähäistä. Lestiksen asuntolassa jaoimme kahdeksan tytön kesken puhelimen. Tyytyväisinä istuimme vuorotellen käytävällä puhumassa perheenjäsenille, poikaystäville ja kavereille. Välillä saattoi ilta kulua siihen, että odotti omaa vuoroansa. Erityisen jännittäviä minulle olivat ne illat, jolloin odotin Vesan soittoa! Kun yksi tytöistä hankki vuonna 1995 oman kännykän, me muut pidimme häntä tuhlailevana ja outona. Kuka opiskelija käyttää rahansa kalliin kännykkälaskun maksamiseen, jos kerran asuntolassa on puhelin!

Puhelimen lisäksi olin yhteydessä ystäviin kirjeillä. Ensimmäisenä sateisen synkkänä Helsingin syksynä kirjoitin pimeässä huoneessani pitkiä kirjeitä erityisesti Annalle ja Riikalle. Ei puhettakaan siitä, että olisin käyttänyt yhteydenpitoon sähköpostia, vaikka saimmekin heti ensimmäisinä päivinä omat sähköpostiosoitteet. Tuntui aivan liian hankalalta lähteä jonottamaan vuoroa yliopiston tiloihin. Ystävistäni ei edes oikein kukaan käyttänyt sähköpostia. Poikkeuksen tekivät vaasalaiset, jotka tuntuivat silloin hyvin edistyksellisiltä. Kutsuimmekin heitä pikkuhesalaisiksi!

Teknisen kehityksen nopeus tuntuu aivan käsittämättömältä. Tänään voin vain ihmetellä, miten olen voinut selvitä opiskeluaikana ilman kännykkää, tekstiviestejä, sähköpostia ja internettiä. Nykyään päiväkin ilman kännykkää tuntuu lähes kestämättömältä; sähköpostia taas tulee tarkkailtua aivan liian usein. Työpäiväkin alkaa yleensä tietokoneen äärestä. Poikkeuksena on perjantai, jolloin kiirehdin suoraan rukoushetkeen. Parempi niin!

Työskennellessäni ruotsalaisessa seurakunnassa yhtymässämme otettiin käyttöön sähköinen varausysteemi ja kalenteriohjelma. Ainakin ruotsalaisen seurakunnan työntekijät olivat aluksi muutoksesta aivan kauhuissaan. Työntekijäkokouksissa motkotettiin sitä, kuinka kamalan paljon ohjelman käyttö vie aikaa, kun tilaisuudet ja henkilöt pitää varata tietokoneella. Lisäksi oli uhkakuvia siitä, että työntekijöitä varataan kaiken maailman kissanristiäisiin kysymättä asianomaiselta mitään. Pelko oli kuitenkin aivan turhaa. Alun vaikeuksien jälkeen kaikki ovat oppineet käyttämään sujuvasti ohjelmaa, ja turha ramppaminen paikasta toiseen on vähentynyt.

Välillä kuitenkin mietin sitä, onko tekninen kehitys ollut pelkästään hyvää. Entinen työtoverimme Riihimäeltä, Pirkko Arola, totesi kerran osuvasti, että ennen jumalnpalvelusten valmisteleminen aloitettiin rukouksella ja mietiskelyllä, nykyään se aloitetaan valitettavan usein tietokoneella hääräämisellä. Seurakunnassamme on käytössä LabOra-ohjelma, jolla jumalanpalvelusohjelmat saa tehtyä nopeasti ja vaivattomasti. Onhan se kätevää, että jokainen jumalanpalveluksen toteuttaja tietää tarkasti, missä mennään. Mutta välillä vaarana on se, että jumalanpalveluksen suunnittelusta voi tulla liiankin mekaanista. Messun suunnittelussa tarvitaan ennen kaikkea rukousta ja hiljaisuutta, jotta Pyhä Henki voisi koskettaa sekä jumalanpalveluksen toteuttajia että osallistujia.

Keskiviikkona alkavalla paastonajalla on hyvä miettiä sitä, miten käytämme aikamme. Olenko liian riippuvainen kännykästäni tai tietokoneestani tai viekö Internetissä surffaaminen kohtuuttomasti aikaa? Millaisen paastosäännön sinä tarvitsisit tänä vuonna?

"Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen." Gal. 5:1
Elina

PS. Antton ja Laura kävivät tarkistamassa, löytyykö www.rikki.fi osoitteella nettisivuja. Ei löytynyt, mutta he alkoivat heti suunnitella sivustoa.

Ei kommentteja: