Free counter and web stats

perjantaina, lokakuuta 19, 2007

Tuttuja ihmisiä kirjojen lehdillä

"Lapset ovat ovelia", totesimme työtoverini kanssa eilen. Puhuimme siitä, miten helposti lapset löytävät aikuisen heikot kohdat tai kietovat aikuisen sormensa ympärille saavuttaakseen tavoitteensa. Kuopuksemme on juuri sellainen lapsi. "Äiti, olet paras!" hän toistaa aina iltatoimien tai päivänukutuksen lähestyessä. Minusta vaan on tullut niin paatunut ja laiska äiti, etten taivu enää söpöliinin vaatimuksiin kovinkaan helposti. Sen sijaan kisailen Vesan kanssa siitä, kumpi saa nukuttaa esikoisemme, koska siinä pääsee vähän helpommalla. Kirjan lukeminen, iltarukous ja se on siinä.

Mikaelin ja Lauran nukuttaminen on vähän haastavampaa. Sänkyyn saa huudella pikkuviikareita aika monta kertaa. Kirjan lukeminenkin on äärimmäisen hidasta, koska lapset keskeyttävät vähän väliä kysymyksillä, asioillaan ja omilla tulkinnoillaan. Nyt Mikael on tullut siihen vaiheeseen, jossa jokainen kirja kertoo juuri meidän perheen elämästä. Emme lue enää Verneri-vaarista ja hänen sukulaisistaan Rasmuksesta ja Roosasta. Sen sijaan kirjaa täytyy lukea niin, että laittaa oikeiden nimien kohdalle Marko-sedän, Lauran ja Anttonin. Vernerin joulukirjassa tapaamme tietysti pyhän perheen: Elinan, Vesan ja pikku-Mikaelin, joita paimenet tulevat tapaamaan talliin. Ja voi kauhistus, jos äiti käyttää vääriä nimiä henkilöistä!

Aino-kirjat ovat erityisen otollisia meidän perheen luettavaksi, koska Ainolla on sekä isoveli että pikkuveli. Sukupuoli ei tosin Mikaelia ja Lauraa yleensä kirjoissa haittaa. Mikael identifioituu myös Lotta-kirjojeen päähenkilöön sekä Melukylän lasten pikku-Kirstiin. Laura taas lukee mielellään Barbie-kirjoja, joiden lukemista inhoan yhtä paljon kuin Miina ja Manu -kirjojen. Tylsiä tarinoita, jotka on tehty vain ansaitakseen paljon rahaa. Tusinatavaraa toisin sanoen. Laura löytää kuitenkin kirjoista hyviä samaistumiskohteita: Skipper-pikkusisko taitaa olla tällä hetkellä kovassa huudossa. Lauran suosikkeihin kuuluvat myös Lindgrenin kirjojen Marikki ja Liisa sekä satujen eri hahmot, erityisesti prinsessat.

Lapset eläytyvät kirjojen ja elokuvien maailmaan täysillä. Siksi onkin tärkeä miettiä, millaisia malleja annan heidän elämäänsä niiden kautta. Saako lasteni elämässä kasvaa kauneus, hyvyys ja oikeus?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Todella hyvä kun mietit, millaisia kirjoja ja niiden kautta elämän malleja annat lapsillesi. Meidän kaikkien tulisi miettiä tätä, myös isovanhempien.
Lastesi samaistuminen kirjan henkilöihin kertoo, että heillä on terve mielikuvitus ja kyky tuntea empaattisesti.