Free counter and web stats

maanantaina, maaliskuuta 03, 2008

Martti Luther: "Naisia on vaikea hallita"

Heräteostokset ovat vaarallisia. Ostin viime syksynä Kirja-Kotimaan alennusmyynnistä melkoisen kasan teologisia kirjoja halvalla. Yksi kirjoista oli oppi-isämme Martti Lutherin ajatuksia kokoava teos "Ajatuksia miehestä, naisesta ja avioliitosta". Kirjan takakannessa luvataaan suuria. "Eräs filosofian maisteri on valikoinut saksankielisistä alkuteksteistä riemastuttavan ja monikäyttöisen lahjakirjan, joka tuo raikkaan tuulahduksen suoraan keskiajan sääty-yhteiskunnasta ja osoittaa, että monien muutosten keskellä jotkin asiat eivät koskaan muutu. Samalla kyseessä on puhutteleva kokoelma, jossa luodataan parisuhteen ja perhe-elämän kestäviä arvoja."

En ole mikään feministi, kaukana, kaukana siitä, mutta muutamat Lutherin sitaatit eivät mielestäni anna kovinkaan hyvää kuvaa hänen suhtautumisesta naisiin. Paljon parjattu Paavalikin on kevyttä kamaa Lutherin sutkautusten rinnalla. Vesan ja minun analyysini olikin, että suuri osa teksteistä lienee syntynyt mukavassa miesseurassa pienessä sievässä. Lutherhan oli tunnetusti hyvän ruoan, juoman ja hauskan seuran ystävä. Tässä teille valikoima Lutherin parhaita. Sen jälkeen voi miettiä, mikä se olikaan tämän luterilaisuuden ydin. Oppi-isämmekin taitaa päästä taivaaseen yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen tähden!

"Naisilla on kapea rintahehä ja leveät lanteet ja takapuoli. Niinpä heidän tulee pysyä kotona istumassa, hoitaa taloutta, synnyttää ja kasvattaa lapsia."

"Naiselle ei mikään hame tai mekko sovi huonommin kuin se, että hän tahtoo olla viisas."

"Naista tulee kehua, olkoon se totta tai valhetta." AAMEN!

"Rinnat ovat naisen koristus, jos ne ovat sopusuhtaiset, Suuret ja pulskat eivät ole parhaat, eivätkä ne erityisesti kaunista, lupaavat paljon ja antavat vähän."

"Ja mitä sinä tuolla koristautumisella muuta etsit kuin että kelpaisit vieraille miehille."

"Naiset ovat taitavampia kotiasioissa, mutta maailmalliseen, poliittiseen hallintoon ja asioiden hoitoon he eivät kelpaa."

"Vaikka naisilla on paljon sanoja, heiltä puuttuu asiaa."

"NaIset osaavat luonnostaan puhua hyvin, kun taas miesten täytyy opiskella sitä ahkerasti." HIENOA, MARTTI!

VÄLILLÄ OLET KUITENKIN VÄHÄN EPÄLOOGINEN!
"Vaikka naisilla on kuinka hyvä ulosanti, ei heitä siitä kannata kehua; he nimittäin änkyttävät, eivätkä osaa kunnolla puhua."

"Mitä naiset eivät saa puhumalla, sen he hankkivat itkemällä."

"Miehellä on leveä rintakehä ja kapea lantio, siksi heillä onkin enemmän ymmärrystä kuin naisilla."

"Mies ei saa kohdella vaimoaan kuin lattialuutua, eihän tätä ole edes luotu lattialuutusta, vaan miehen kylkiluusta."

"Ja vaikka toinen nainen olisikin kauniimpi, parempisanainen, viisaampi, älykkäämpi ja terveempi kuin sinun vaimosi, niin et sinä saa kuitenkaan häntä rakastaa kuin omaa ruumistasi."
HIENOA, MARTTI!

"Aviomiehen tulee olla kärsivällinen, lempeä ja hyvä vaimoaan kohtaan." EHDOTTOMASTI!

"Vaimoa ei tule ottaa vain tarpeen vuoksi vaan myös yhdessä elämisen ja asumisen vuoksi."

"Vaimo on panttina ruokansa edestä."

"Monella on vaimo, mutta harva tuntee vaimonsa." HIENOA, MARTTI!

"Kuka onkaan miestään lahempänä kuin vaimo? Kuitenkin vain harvoin heidän välillään vallitsee yksimielisyys, rakkaus ja ystävällisyys." TOTTA!

"Niiden, jotka aikovat mennä naimisiin, tulee vakavasti rukoilla Jumalalta aviopuolisoa." HYVÄKSI HAVAITTU OHJE, MARTTI!

"Avioliiton ydin on se, että antaudutaan kokonaan toiselle ja luvataan pysyä uskollisina, eikä päästetä ketään toista väliin." AAMEN!

"Kuinka hyvä onkaan, kun aviopari käy yhdessä pöytään tai sänkyyn; jos he välistä murisevat tai nurisevat, ei se haittaa."

Tässä muutama Martti-oppi-isän viisas ohje. Eipä ihme, että kirja oli päätynyt 75% alennukseen. Onneksi kirjan loppupuolelta löytyi vähän viisaampiakin tokaisuja. Mikä oli sinun suosikkisi?

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jännittävää on, että niin monet naiset pelkäävät sanaa feministi niin kovin kevein, uskaltaisinkohan sanoa pinnallisin perustein, mutta sitten kuitenkin ilolla ottavat vastaan tasa-arvon hedelmät. Mitähän ihmettä tarkoittaa olla kaukana feminististä? Älä turhaa paheksu Lutheria, ehkä hänkään ei vain halunnut leimautua.

Anonyymi kirjoitti...

Hohhoijaa. Ja tämänkin oppi-isän jalanjäljissä niin moni sokeana kulkee.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Olet oikeassa siinä, että on ehkä turha pelätä feministi-sanaa, jos haluaa tasa-arvoa. Sain kuitenkin yliannostuksen feministiteologiaa opiskellessani teologisessa pääaineopintoja. En ole sen jälkeen halunnut oikein samiastua femisiteihin, kun niissä opuksissa feministiteologia meni niin yli. Ehtoollisesta piti luopua, koska se on vain miehinen vastine naiselliselle ruoan valmistukselle. Samoin kaste kävi tarpeettomaksi, koska sekin oli vain miesten keksintö, koska he eivät voi synnyttää. Ehkä minun pitäisi tosiaan päivittää tietojani feminismistä ja feministiteologiasta. Kiitos potkaisusta takapuolelle!

Toiselle anonyymille totean, että toisaalta on lohdullista, että kaikki suuret oppi-isät ja oppiäiditkin ovat vain ihmisiä. Onneksi Jumala on täydellinen!

Anonyymi kirjoitti...

En osaa nimetä suosikkia noista lausahduksista.
Tuli vain mieleeni, että NMKY:n opetukset (nyt suurennuslasin alla olevat)koskien naisen tasa-arvoa, ovat ihanteellisia Martin oppeihin verrattuna. Joten ollaan naiset tyytyväisiä eloomme miestemme rinnalla ja siihen. että eletään tällä vuosituhannella.

Sofie kirjoitti...

hejsan Elina!
tack för din kommentar på min KP-sida! Roligt att höra av dig. Hur mår du? Hur är jobbet i ny församling? Jag saknar både dig och Vesa som kolleger och som de varma och glädjande människor ni är!
Jag upplever att jag har spännande tider framför mig, något helt nytt:) Jag mår mycket bra som gravid och jag har bara en vecka kvar i jobb, jippiii!! Jag är tacksam att jag har orkat jobba, men det ka nog bli skönt att få ledigt. Vi var med kören till Sverige senaste helg, och gav konserter i Örebro och Stockholm. Det var en mycket välsignad resa, olika människor som har god gemenskap!
Jag önskar dig och din familj Guds rika välsignelse. Hoppas vi skulle ses snart, men om vi inte gör det får vi mötas i bönen! :)
Kram,
Soffa

Anonyymi kirjoitti...

on kyllä kummalista tekstiä martti lutherilta. :-)

Elina Koivisto kirjoitti...

Sanopas muuta!

Kattila-Mauri kirjoitti...

Näistä lainauksista pystyy hyvin päättelemään pääasiallisen syyn, miksi olen muslimi.

Elina Koivisto kirjoitti...

Käsitykseni mukaan islaminuskossa naisten asema ei ole kovinkaan hyvä. Olen oikein mielelläni kristitty. Jeesus on mitä mainioin esikuva!