Free counter and web stats

sunnuntaina, marraskuuta 23, 2008

Gospelia varhaisnuorille!

Osallistuin kuusivuotiaana musiikkiopiston pääsykokeisiin. Lauloin silloisen suosikkikappaleeni "Mä silmät luon ylös taivaaseen". Esitys meni ilmeisesti hyvin, koska läpäisin pääykokeen sisareni ja veljeni tavoin. Siitä ei kuitenkaan ollut mitään suurempaa iloa, koska Pelloon ei silloin vielä perustettukaan musiikkiopiston sivutoimipistettä. Läpäisin testit uudestaan 10-vuotiaana, mutten todellakaan muista esitäämääni kappaletta. Se ei taatusti ollut mikään virsi eikä hengellinen laulu. Olin jo oppinut siihen ikään menessä, ettei sellaisten kappaleiden esittäminen ole kovin uskottavaa. Harmi!

Eilen vein esikoistani Raamattuopistolle Kauniaisiin pääsykokeisiin. Mieheni oli bongannut jostain kristillisestä lehdestä ilmoituksen, jossa haettiin 10-17-vuotiaita laulajia uuteen varhaisnuorille suunnattuun projektiin, Gospel-Junioriin. Minä en heti innostunut ajatuksesta. Ensinnäkin pohdin sitä, kannattaako 9-vuotiaan edes yrittää vanhempien ja kokeneempien laulajien joukossa. Toiseksi mietin sitä, tarvitsemmeko kiireiseen elämäämme vielä yhden jutun lisää. Puolisoni ei kuitenkaan jäänyt ihmettelemään asiaa kanssani, vaan ilmoitti pojan koelauluun.

Reissupäivämme oli oikein onnistunut. Junamatkoilla Antton sai harjoitella selviytymistaitoja, kun annoin hänen tehtäväkseen tutkia meille sopivat aikataulut. Hyvin pääsimme perille! Gospel-Juniorimme oli valinnut ehdotetuista laulukirjoista kaksi suosikkilauluaan "Nyt taivaat avautuu" ja "Lasken matkaan leijan kauneimman". Vietettyämme laatuaikaa pullakahvien ja -mehujen parissa sekä juteltuamme muutamien mielenkiintoisten uusien tuttavuuksien kanssa seuralaiseni pääsi suljettuun huoneeseen laulamaan. Koelaulu meni äidin näkökulmasta harvinaisen nopeasti; mukana ollut Kirkkolaki-tenttikirja ei edennyt kyllä paljoakaan. Jatkoimme matkaa Pasilan Hesburgerille kateellisen pikkusiskon harmistukseksi, ja sieltä menimme vapaapäivän iloksi toimittamaan Paavalinkirkkoon rakkaan pienokaisen kasteen. Kyllä oli mukava laulaa virsiä, kun ei tarvinnut itse säestää.

Tänään Anttonille soitettiin, että hänet on valittu laulamaan duettoa Gospel-Juniori -levylle. Lisäksi hän pääsee mukaan muiden koelauluun osallistuneiden kanssa kuoroon, joka esiintyy Jyväskylän Kirkkopäivillä elokuussa. Koelaulua kuunnellut muusikko kertoi, ettei poika ollut jännittänyt ollenkaan esitystä. Pääsyä varmaan auttoi myös se, että poikia oli kaikkien suureksi "yllätykseksi" vain murto-osa pyrkijöistä. Nuoruuskin lienee ollut valttia juniorikisassa, koska paikalla näkemäni pyrkijät vaikuttivat lähinnä teinitytöiltä.

Äitinä minua ilahduttaa tietysti se, että poikani pääsee kokeilemaan tuollaisia asioita, joista itse en uskaltanut edes unelmoida tuossa iässä. Vähintään yhtä paljon iloitsen tästä Gosple-Junior-projektista, jonka tavoitteena on luoda laadukasta kristillistä musiikkia varhaisnuorille. Olen iloinnut Jippii-levyistä, jotka ovat soineet meillä ahkerasti. Kuitenkin olen kaivannut sitä, että samalle kohderyhmälle tehtäisiin musiikkia, joka olisi enemmän meidän kirkkomme näköistä. Varhaisnuoret on kirkossamme monesti unohdettu ryhmä; toimintaa on lähinnä sählykerhojen ja leirien muodossa.

"Ei ihme, että nuoret miehet eroavat kirkosta, koska he ovat pelanneet siellä lapsuuden ja nuoruuden vain sählyä", totesivat nuoret naiset Helmijutussa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tarvitaan sählykerhoja, leirejä, menoa ja meininkiä varkkari-ikäisille. Meidän Anttonillekin seurakunnan isä-poika-sähly on viikon ehdoton kohokohta. Toiminnan rinnalle tarvitaan kuitenkin jumiksia, hartauksia ja musiikkia, joka kolahtaa juuri tälle ikäryhmälle. Tutkimusten mukaan lapsuudessa omaksuttu usko hylätään usein juuri murroisiän kynnyksellä. Päiväkerhossa ja pyhäkoulussa syntynyt kuva Jumalasta tuntuu usein varhaisnuoresta lapselliselta, jos hän ei saa iälleen sopivaa kristillistä opetusta kotona, koulussa tai seurakunnassa.

Gospel-Juniori vastaa mielestäni hyvin tähän tarpeeseen. Varhaisnuoret saavat olla itse mukana ideoimassa tulevaa levyä lähettämällä muutaman sanan tai kokonaisen kertosäkeen inspiroimaan maankuulujen gospelin sanoittajien, Anna-Mari Kaskisen, Tommi Kaleniuksen ja Mikko Nikulan työtä. Luulen, että innokas runotyttömme lähettää sanoittajille muutaman idean.

Projektin nettisivuilla ideaa esiteltiin seuraavasti: "Tavoitteenamme oli lähteä luomaan aivan uusi jumalanpalveluskonsepti, johon kuuluvat musiikit, laulut, liturgia, saarna, toiminnallisia osioita esimerkiksi liittyen synnintunnustukseen, rukoukseen. Halusimme Gospel Junioriin mukaan elementtejä, joissa toteutuu osallistumista, kuulemista, näkemistä, visualisointia, havainnollistamista, tekemistä. Tärkeänä tavoitteena on toteuttaa jumalanpalveluksia, joissa on mahdollisuus kohdata Vapahtajamme Jeesus Jumalan Sanassa, kokea yhteyttä, turvaa ja hyväksyntää osallistujien kesken ja suhteessa Jumalaan.

Gospel Junior pyrkii ottamaan todesta varkkari-ikäisen elämäntilanteen ja siitä nousevat kysymykset.
Kuka olen? En enää pieni lapsi mutta en vielä rippikoululainen.
Miltä näytän? Ulkonäköpaineet ovat jo varkkari-ikäisellä suuret.
Mihin kuulun? Kaverit ovat tärkeitä. Silti vanhempien tukea tarvitaan.
Mihin uskon? Seurakunnan päiväkerhot ovat taakse jäänyttä elämää, ripariin on aikaa. Elämänkuvan malleja on tarjolla. Kantaako iltarukous? Mitä on lapsenuskon ja nuoren elämänkatsomuksen välillä? Miten löydän turvan kaiken keskellä?
Mitä pelkään? Monia asioita, mutta niistä en välttämättä kerro edes kavereille.
Mihin kuulun? Onko kirkko minua varten? Millainen kirkko? Miten siellä ollaan?
Mitä toivon: Hyvää elämää. Omaa paikkaa suuressa maailmassa. Läheisiä ihmisiä. Onnea."

Mielenkiintoista, sangen mielenkiintoista! Jään odottamaan innolla tulevia tuotoksia. Uskon, että niistä on suurta hyötyä työlleni varhainuorten parissa koulussa, kotona ja seurakunnassa. Lastemme suosikkibändin HB:n sanoin:"Herralle kiitos!"


Lisätietoja löytyy nettiosoitteesta: www.gospeljunior.fi

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Wau Wau Wau!! Onnittelut laulajalle ja laulajan vanhemmille! Kerro kun levy ilmestyy, olen ensimmäisten joukossa ostamassa! :)

Marjut

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa Antton-kummipoika! Minäkin ilmoittaudun levynostojonoon!

Anna

Anonyymi kirjoitti...

Mummukin ilmoittautuu levyn ostajaksi. Hienoa Vesa, että pidit "pääsi" ja ilmoitit Anttonin koelauluun! Hyvä Elina, että ehdit kiireiltäsi viedä Anttonin Kauniaisiin.

Elina Koivisto kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta! Ilmoitamme kyllä levyn ilmestymisestä :)!